Selectează o Pagină

În anul școlar 2021-2022, în premieră la școala noastră, s-a derulat proiectul internațional RHAW- Hands across water. Coordonatorul programului este Clubul Rotary Israel și Hi-Tech. Au participat mai multe licee din România și din Republica Moldova, cluburi Rotary, iar din Oradea au fost implicate două licee. Acesta a fost primul an de proiect, urmând ca anul următor proiectul să fie continuat.

Scopul proiectului a fost este educarea, conștientizarea elevilor noștri cu privire la protejarea mediului înconjurător și în special a rolului apei, idenficarea unor probleme ecologice din orașele participante, iar echipele de elevi și profesori să gasească soluții. Pe durata derulării acestui prim an de proiect, elevii îndrumați de profesorii din echipa de proiect au realizat materiale de prezentare a școlii, au participat la webinarii alaturi de coordonatorii din Israel și de celelalte școli, au urmat mai multe etape foarte bine puse la punct de coordonatorii din Israel.Accentul s-a pus pe implicarea activă a elevilor în prezentările online, în colaborarea în echipele de proiect încât aceștia să gasească soluția optimă, să învețe să colaboreze, să își dezvolte abilitățile de comunicare în limba engleză.

Echipa de elevi a liceului nostru a fost alcătuită din 20 de elevi din clasele a X-a A și B (profil teologie-intensiv engleză și profil matematică-informatică). Elevii au avut un spațiu de lucru online, dar s-au întalnit și la școală pentru a lucra. Au participat și la două vizite de lucru în teren, la Compania de Apă din Oradea al carei sprijin l-au avut pe toată perioada derulării proiectului. Profesorii din echipele de proiect au avut acces și la o platformă RHAW Moodle e – learning, unde au încărcat diverse materiale, au studiat materialele încărcate de colaboratorii internaționali.

Problema identificată de elevii nostri a fost poluarea râului Crișul Repede cu plutitori. Au dorit să afle care este cauza și cum se poate rezolva această problemă. In acest sens, au analizat situația râului care străbate orașul, s-au documentat în echipe de lucru, au facut poze și filmulețe video. Au studiat care este efectul poluării cu plastic asupra mediului înconjurător, vizitele de lucru i-au ajutat să înteleagă care este rolul Companiei de Apă în protejarea mediului,  doamna Mihociu Anca oferindu-le foarte multe informații utile pentru acest lucru. Elevii au descoperit că multi cetățeni nu acordă mare importanță aspectului poluării râului cu plutitori, iar absența unor coșuri de gunoi, în anumite zone, ii determină pe oameni să arunce gunoaiele care apoi ajung în râu. Soluția elevilor noștri a fost să realizeze o campanie de conștientizare a cetățenilor în acest sens,  să prevină poluarea râului, realizând un poster și un film video care au fost prezentate la școala, colegilor lor din alte clase, în 22 martie 2022 cu ocazia Zilei Apei. Proiectul realizat de ei a fost unul de tip STEAM, parcurgând toti pașii unui studiu de cercetare.

Mulțumim elevilor pentru modul în care s-au implicat. De asemenea, doamnei Mihociu Anca de la Compania de Apă pentru tot sprijinul acordat, doamnei Sorina Bradea de la Club Rotary Art Noveau Oradea, și nu în ultimul rând doamnei director Antonia Nica și doamnei director adjunct Rodica Mureșan pentru susținere în derularea acestui proiect complex.

Echipa de profesori care a avut grijă ca toate activitățile să fie bine organizate și derulate la nivelul școlii noastre, în acest prim an, au fost: Ciupleu Ioana, Fernea Bianca, Olău Mihaela și Hoduț Natalia.