Deja o tradiție, tabăra aplicativă de limba germană din falnicii munți ai Austriei, o tabără cu de toate, ne-a pregătit și în acest an un buchet variat de experiențe inedite. Villach, al doilea cel mai mare oraș din Carintia, în sudul Austriei, ne-a găzduit timp de șase zile, unde atât elevi ai liceului nostru, cât și din alte școli, în parteneriat cu centrul de limbi Partikular Zentrum, coordonat de prof. Olivia Dehelean au avut parte de activități plăcute, menite să contribuie la descoperirea frumuseților locului, precum și la depășirea limitelor autoimpuse.
Conform unui program bine stabilit, elevii au participat, în trei zile, la ore de limba germană, care au avut ca scop dezvoltarea competențelor lingvistice prin joacă, prin metode ale pedagogiei experiențiale, prin proiecte, într-un cadru prielnic progresului individual.
După-amiezele au fost destinate excursiilor. Poziționați strategic, am călătorit prin lumea în miniatură ce aduce faimă acestui colţ din Austria, Minimundus – Klagenfurt, o splendidă colecţie în aer liber de 150 de de monumente arhitectonice faimoase, trenuri și nave din jurul lumii.
Ljubljana, capitala verde a Sloveniei, ne-a surprins prin pitorescul său, transformându-ne în mici vânători de simboluri ale orașului.
Una dintre bijuteriile unice ale Italiei și ale acestei lumi, orașul de poveste pe apă, ne-a cucerit încă din prima clipă cu maiestuasele sale canale, cu podurile ce traversează elegant peste apă, cu gondolele ce poartă turiștii în călătorii romantice, cu clădiri ce au o arhitectură remarcabilă, cu impresionantele măști ce decorează vitrinele magazinelor, cu faimoasa piața San Marco, Veneția, ne-a îmbogățit sufletește și a așezat un zâmbet ce însoțește amintirea acestui loc unic.
Ghidați de biologi printre macacii japonezi, am avut parte de o experiență de neuitat la Affenberg, muntele maimuțelor. Printre altele, ne-am amuzat de felul în care, Augustin, una dintre maimuțe, își cerea hrana, atenționând cu palma pe piciorul ghidului, și cum acesta alegea cu mare grijă fructele care îi plăceau.
Sperăm că odată cu această experiență, elevii noștri au devenit mai puternici la trup, minte și suflet, că au cunoștințe mai puternice de lb. germană, că gradul lor de toleranță e mai ridicat, că au abilități mai bune de comunicare și socializare și că în primul rând s-au distrat.
Îndemnul nostru pentru ei: „Să fiți sănătoși, înțelepti, fără regrete și să vă faceți părinții mereu mândri, ei fac totul pentru voi, faceți și voi la fel!”
Prof. Patricia Capriș