Selectează o Pagină

Acum 25 de ani am lăsat în urmă ceea ce se numea la vremea aceea Seminarul Teologic Liceal Român-Unit (Greco-Catolic). Azi, 28 octombrie 2022, ne-am reîntâlnit cu mare bucurie în sala festivă – care a fost capelă greco-catolică pe vremea noastră – a aceleași clădiri, dar mult mai frumoasă, modernă și mult mai bogată, ceea ce a devenit Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”.

Când am început liceul eram doar patru clase, noi fiind a doua generație, și împărțeam curtea cu câteva clase ale liceului pedagogic de atunci. Dar pe când am încheiat această etapă din viață, curtea ne-a aparținut în totalitate pentru a celebra festivitatea de absolvire.

Am răspuns „Prezent” la strigarea catalogului doar o parte din colegi, care au reușit să vină de pe alte meleaguri ale țării și din lume și care au fost regăsiți pe diferite căi. Căci anii scurși au făurit din noi preoți, oameni de afaceri, oameni cu responsabilități oficiale, profesori. Au fost de față, pe lângă diriginte, încă trei dintre profesorii noștri. Însă amintirile nu au întârziat a fi depănate, mai ales când ne-am reluat entuziasmați locurile din fosta sală de clasă. La invitația doamnei director am putut vizita toate sălile, vechi și noi, inclusiv cele în care nu aveam acces ca elevi: sala profesorală și direcțiunea. Am regăsit o școală primitoare, cu coridoare transformate în locuri de relaxare, cu multă artă și istorie, ceea ce ne-am fi dorit și noi să avem când eram elevii ei.

Din vorbele unuia dintre profesorii noștri am aflat că noi am făcut parte din istorie, din istoria reînvierii școlii greco-catolice din Oradea. Elevi fiind noi nu am înțeles acest lucru; încercam și noi să facem față cerințelor vieții de liceu, mai ales a unui liceu teologic. Cuvintele sale au fost întărite și de amintirea primită din partea conducerii liceului cu textul „Mulțumim că ne-ati ajutat să scriem istoria…”, însoțit de un spic de grâu (simbol al prosperității) și o floricică (urare de viață veșnic în putere). Darul nostru pentru toți dascălii care ne-au îndrumat de-a lungul celor patru ani de liceu – și nu numai – este recunoștința pentru educația, modelele de viață și ghidul spiritual primite.

 

Autori: Colectivul clasei a XII-a A, promoția 1997