Selectează o Pagină

Din inimă pentru tinerii noștri

 

În data de 6 noiembrie 2022, începând cu ora 16:00, a avut loc în școala noastră, proiectul anual ce are ca fundament dragostea creștină și dăruirea, frumosul și binele săvârșit necondiționat – Bursele Italia.

Pornit dintr-o inițiativă unică, în urmă cu 15 ani, acest proiect s-a dorit a fi un exemplu de trăire a vieții creștine.

” Iubește-l pe aproapele tău, ca pe tine însuți!”

Mesajul evanghelic a fost transpus într-o acțiune ce se dezvoltă în fiecare an. Cu toții avem în familiile noastre persoane dragi, care au trecut la Domnul, mai devreme sau mai tarziu. În memoria celor din familiile lor, cele două asociații din Italia, Associatione Progetto Arcobaleno-Onlus și Associatione Famiglie e Solidarieta-Onlus, cu sprijinul Asociației Charitatis ”Sfântul Nicolae” din Oradea, prin părintele Gavril Buboi, au oferit burse de studiu elevilor de la Liceul Greco-Catolic ”Iuliu Maniu”. Când acțiunile noastre se desfășoară sub imperiul iubirii necondiționate a aproapelui, cu răbdare și consecvență, atrag schimbarea celor din jur. Astfel, în acest an, urmând exemplul lor, comunitatea școlară s-a mobilizat și a oferit șapte burse similare, în memoria celor dragi din familie/comunitate. Bursele ”Episcop Valeriu Traian Frențiu”, ” Episcop Vasile Hossu”, ”Msgr Franz Fischer”, ”Preot Mircea Nica”, ”Padre Giuseppe Buono”, ”Don Sergio Zanatta”, ”Profesor Paula Băliban” au fost oferite prin Asociația Zileos România și prin familii din biserica noastră și din școală, sensibilizate de noblețea gestului italienilor. 

Au beneficiat de aceste burse 30 de elevi de liceu merituoși, implicați în activități extrașcolare și în cele de voluntariat.

La acest eveniment de suflet au luat parte Preasfințitul Virgil Bercea, domnul Inspector Școlar General  Horea Abrudan, doamna Viceprimar Antonia Nica, precum și elevii, împreună cu familiile lor și cu domnii profesori diriginți.

Domnul director Andrei Cristea a subliniat că acest proiect, care se bazează pe iubire creștină necondiționată și care se realizează consecvent, aduce în rândul elevilor multă bucurie și schimbare în mentalitate.

Evenimentul a fost unul emoționant, de mare încărcătură spirituală, dat fiind faptul că cei dragi au fost pomeniți prin mijlocirea burselor dedicate tinerilor noștri. Așa cum aprecia unul dintre binefăcători, spiritul care-i poartă din Italia la noi este reziliența, care astăzi se referă la capacitatea de a face față unor evenimente traumatice.

„Voi sunteți rezilienții inimii noastre rănite”.

Domnul Inspector General Horea Abrudan, și-a exprimat recunoștința și bucuria pe care le-a trăit cu aceeași intensitate, la fel  ca anul trecut, când evenimentul s-a desfășurat online: „ Acest eveniment reprezintă un exemplu de bună practică ce va marca elevii și societatea”, a subliniat domnia sa.

În final, Preasfințitul Episcop Virgil Bercea, cu blândețe și bunătate, i-a îndemnat pe cei prezenți să prețuiască familia, biserica, școala și i-a sfătuit ca, în tot ceea ce întreprind, să pună întotdeauna iubire și dăruire.

 

Fotografii: Eugen Ivuț