Am deschis, la final de octombrie, poarta spre Maramureș, împreună cu elevii noștri din clasa a IV-a B, de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, Oradea, pentru una dintre cele mai frumoase activități din cadrul Proiectului educativ județean „La pas prin tradiție și istorie”.
Este vorba despre o excursie tematică, în care ne-am bucurat de natură, de vizitarea unor monumente din patrimoniul UNESCO, de liniștea bisericilor din lemn, de clopotele din Cimitirul Vesel, sau de la Mănăstirea Peri sau Bârsana.
La Muzeul Satului Maramureșean am observat renumitele porți maramureșene, casele din bârne, gardul din nuiele împletit, căpițele de fân și organizarea gospodăriei țărănești de odinioară.
Totodată am fost sa vedem celula din Sighet, în care „s-a stins lumina” în 5 februarie 1953… Iuliu Maniu, patronul spiritual al școlii noastre, rămâne pentru noi un reper, un model de moralitate, de simplitate și autenticitate.
La Memorialul victimelor comunismului, copiii află lucruri importante, despre o istorie recentă si totuși prea puțin cunoscută. Prin proiectul nostru ne dorim să înțelegem și să cunoaștem istoria, să fim parte din ea și să ne clădim un viitor mai bun. Tine doar de noi și de copiii noștri.
Satul Breb, din Maramureș, ne-a fost sălaș pentru câteva zile, timp pe care l-am petrecut cu folos: am fost, „la cules de tradiții și meșteșuguri”, ne-am intors la rădăcini.
Rezultatul?
Copiii au recunoscut că, deși până atunci nu erau interesați prea mult de satul românesc, de folclor și tradiții, acum au văzut ce frumoase sunt toate, ce eleganță au costumele naționale și câtă muncă presupun. Le-au plăcut oamenii, bucatele, cergile din lână, șindrila, merele coapte și așteaptă cu nerăbdare următoarele activități din proiect.
Iar la final, au realizat lucrări in echipă, pentru a arăta și colegilor mai mici frumusețea Maramureșului.
Mulțumim copiilor, părinților și gazdelor pentru implicare! Mulțumim partenerilor noștri, 15 la număr, pentru încredere!
Autori: Prof. Brisc Maria, Abrudan Lumința