Ziua de 1 Decembrie reprezintă Ziua Marii Uniri de la 1918 și sărbătoarea noastră de suflet, Ziua Națională a României, zi în care ne amintim cu solemnitate de trecut și de jertfa înaintașilor noștri care au făcut posibilă realizarea marelui ideal național.
La 1 Decembrie 1918, patronul spiritual al școlii noastre, omul politic a cărui viață și activitate au fost strâns legate de prefacerile fundamentale ale României moderne, fiul Bisericii Greco-Catolice și președinte al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, Iuliu Maniu, rostea, în fața Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, următoarele:
Dacă privim șirul nesfârșit al suferințelor grele pe care le-a îndurat Neamul Românesc timp de veacuri, dacă ne aducem aminte de sutele de mii de martiri, care și-au jertfit viața pentru acest neam, precum și durerile sufletești, care sute de ani au amărât viața strămoșilor noștri – nu știm cu ce să mulțumim noi, generația actuală, că suntem învredniciți de soartă, să ajungem tocmai noi ziua sfântă de azi, și, după atâtea suferințe ale înaintașilor noștri, tocmai noi să fim împărtășiți de o atât de mare înălțare sufletească.
Marea Unire de la 1 decembrie 1918 a fost posibilă și grație devotamentului și implicării permanente ale ierarhilor Bisericii Greco-Catolice, Episcopii Unirii, care, alături de ceilalți participanți, printre care îi amintim pe Gheorghe Pop de Băsești, Vasile Goldiș sau Alexandru Vaida -Voievod, cel care citise Declarația de la Oradea în Parlamentul de la Budapesta și solicita separarea de Ungaria, și-au legat numele de cele mai importante momente ale istoriei naționale și au păstrat aprinsă flacăra credinței, a fraternității, până la sacrificiul suprem pentru patriotism și iubirea de neam. Aceștia s-au implicat în pregătirea, realizarea și desăvârșirea Unirii, când la 1 decembrie 1918, Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a votat Rezoluția Unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și a Maramureșului cu România, văzută ca un triumf al libertății naționale. La 15 octombrie 1922, regele Ferdinand I și regina Maria au fost încoronați la Alba Iulia ca suverani ai României Mari, ce cuprindea în granițele sale pe lângă Basarabia, Bucovina și pe românii transilvăneni.
După cum spunea cardinalul greco-catolic Iuliu Hossu, Dacă nu exista Unirea religioasă de la 1700, nu era nici Adunarea de la Blaj din 3/5 mai 1848, unde s-a strigat: „Vrem să ne unim cu Țara!” și nici Unirea din 1918.
Valorile morale pe care ni le-au lăsat moștenire acești martiri – credința, fraternitatea, sacrificiul și iubirea de neam – trebuie să ni le însușim cu toții și să le promovăm permanent în societatea de astăzi. Patria, biserica și școala să ne fie repere valide în viață și să susținem cu mândrie patriotismul și românismul din noi!
Însuflețiți de un profund sentiment patriotic, elevii Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu au pregătit o serie de activități destinate sărbătoririi Zilei de 1 Decembrie. Prin creativitate și implicare, aceștia au realizat un buchet de mesaje scrise sau înregistrate, închinate patriei și neamului nostru, au făcut reprezentări grafice, compuneri, poezii și o expoziție cu conținut etnografic și documentare istorică.
Solemnitatea Zilei Naționale a fost încununată de un deosebit flashmob realizat sub atenta coordonare a domnului director Aurelian Andrei Cristea și a tuturor profesorilor implicați în buna desfășurare a activităților: Mihaela Olău, profesor de Istorie, Alina Broizan, profesor de Educație plastică, Cristian Varna, profesor de Educație fizică și sport. Astfel, în curtea școlii noastre s-a conturat harta României, creată de toți elevii de gimnaziu și de liceu. Le mulțumim, pe această cale, doamnei viceprimar Antonia Nica și Preasfinției Sale, Episcopul Virgil Bercea, pentru însuflețirea și binecuvântarea activității!
A fost o zi memorabilă care ne-a încărcat spiritual pe toți!
La mulți ani, dragi români!
La mulți ani, România!
Autor: Prof. Iulia-Maria Tănescu
O parte din frumoasele mesaje ale elevilor noștri:
România, țara mea,
Ești frumoasă ca o stea,
Te iubesc enorm de tare,
Ca pe soare, munte, mare.
Îți doresc de ziua ta,
Să înflorești, să strălucești
Și pe noi să ne ocrotești!
– Paul Nistor, clasa a XII-a A
Dragă Românie, îți doresc un an mai bun decât ultimii 30, iar românii să își dea seama de datoria pe care o au față de țară, față de ei înșiși și față de cei care i-au „eliberat” de comunism.
– Mihai Ciupleu, clasa a XI-a B
După cum spunea marele poet român, Mihai Eminescu: „(…) marele-ți trecut, mare viitor”, dragă Românie, ție îți dorec mulți ani, țară străveche! Iar ție, popor român, îți doresc o viață lungă, senină și calmă, ca istoria poporului nostru.
– Răzvan Broizan, clasa a VIII-a A
România mea, iubită,
Ce însemni tu pentru mine?
Acasă, și mereu vei reprezenta acest lucru. Ești locul unde m-am născut, ești locul unde am făcut primii pași, ești locul unde am spus prima oară „mama” și „tata”.
Reprezinți oameni, tradiții, obiceiuri, însemni viața fiecărui sat uitat și agitația fiecărui oraș, foșnetul frunzelor pădurilor, ciripitul păsărilor și vuietul fiecărui râu.
Românie, tu însemni cultură, tu ești Eminescu, Creangă, Grigorescu, Cantacuzino, Brâncuși, Cuza.
Însemni istorie, însemni eroi, luptă, independență și onoare. Ești bucurie, iubire și pace!
Românie, pentru mine ești precum pâinea cea de toate zilele!
La mulți ani, ție! La mulți ani, nouă!
– Rebeca Mărcuș, clasa a XII-a A
La mulți ani, dragi români de pretutindeni! Oriunde ați fi prin lume, nu uitați de România! Împreună putem fi mai buni.
– Anda Ligia, clasa a XI-a B
104 ani fericiți celei mai frumoase țări de pe această planetă!
– Tudor Berdie, clasa a XI-a B
Dragi elevi și profesori ai Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, vă urez, de Ziua Națională a României, o zi fericită, senină și binecuvântată, dar nu doar pentru noi, elevii acestei școli minunate, ci pentru toți oamenii din acestă țară frumoasă, care se numesc români!
– Mihai Gyori, clasa a V-a A
Jucând într-o horă uniți pe vecie,
Cu inimile pline de bucurie,
După ce mii de suflete au trecut prin foc
Pentru Marea Unire.
Frații de demult pierduți s-au regăsit
În al nostru stat unit!
– Evelyn Osvald, clasa a XII-a A
Dacă te-ai prins în horă,
Joacă până la capăt!
La mulți ani, române!
La mulți ani, România!
– Andrada Jurca, clasa a XI-a A
Trăiască România Mare!
Trăiască Unirea!
Sunt mândră că sunt româncă!
– Maria Vesa, clasa a V-a B
Azi, 1 Decembrie, sărbătorim Marea Unire.
La mulți ani, România!
– David Fiț, clasa a V-a A