Selectează o Pagină
Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data  la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești. Anul acesta s-au împlinit 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, prilej cu care clasa I A de la Liceul Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu” , Oradea, alături de doamnele lor învățâtoare, Elena Iacob și Dalia Marian au organizat o serie de activitați care să îi cinstească pe eroii neamului.

După mai mulți ani în care pașii spre îndeplinirea acestei dorințe au fost „întârziați” de atitudinea marilor puteri ale Europei, aceasta a devenit realitate, într-un context favorabil, care a dus, pe parcurs, la transformarea „României” de atunci într-un stat modern, aducând astfel, pentru prima dată câteva elemente occidentale în viața românilor.

Activitatea noastră a început prin intonarea imnului național precum și cu rugăciunea Tatăl Nostru după care a continuat cu vizionarea unui film documentar despre acest eveniment important din viața românilor cât și despre marele domnitor Alexandru Ioan Cuza, care a reușit să aducă recunoașterea internațională a Unirii Principatelor Române și, prin reformele sale din toate domeniile, a pus bazele statului român modern. Fișele antrenante și distractive  realizate în urma acestei vizionări, i-au provocat și bucurat pe micii români.  Jocurile interactive au alternat cu puzzle-uri pe tabla smart cât și cu memorarea poeziei ,,Hora Unirii”.

Toate aceste momente festive dar și Hora Unirii de la finalul activității,  ne-au ajutat să ne amintim de trecut, rememorând clipe din istoria acestei zile, urând tuturor românilor “La mulţi ani!”, propunându-ne să fim mândri de noi, mândri că suntem un popor unit, mândri că suntem români!!!

 

Autor: înv. Elena Iacob și Dalia Marian