Selectează o Pagină

Ziua de 30 ianuarie a fost aleasă la nivel mondial ca zi consacrată luptei împotriva violenței de orice fel manifestată în mediul școlar, deoarece este ziua comemorării lui Mahatma Gandhi, părintele independenței Indiei și inițiatorul mișcărilor de revoltă nonviolente, care și-a dedicat viața luptei pentru pace.

            Atât mediul școlar din România, cât și mediul școlar de peste hotare se lovesc, zi de zi, de violența fizică, de cea psihologică, de cea verbală și, bineînțeles, de violența din mediul digital.

Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea este o insituție de învățământ ce s-a făcut remarcată de-a lungul vremii pentru încercarea de a identifica și de a preveni actele de violență prin conștientizarea faptelor și a consecințelor acestora și care militează pentru dezvoltarea abilităților de relaționare la nivel de grup, de școală și de societate, întrucât puterea cuvântului este inimaginabil de mare.

De la cei foarte mici, până la cei foarte mari, preșcolarii, elevii și dascălii școlii noastre s-au implicat în diferite și variate activități, spunând NU violenței care frânge aripi și îneacă în lacrimi inimile.Afișul zilei a înfățișat prețioasele direcții în viață trasate de marele Mahatma Gandhi: Viața mea este mesajul meu., Nonviolența nu este o haină care trebuie îmbrăcată și scoasă după bunul plac.Locul ei este în inimă și trebuie să fie o parte inseparabilă a ființei noastre. și Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Pornind de la însemnări în jurnal ce prezintă conflicte cărora le pune capăt prietenia, continuând cu postere, reprezentări grafice pe coli de flipchart, pe tablă sau pe coli A3, povești, poezii, mesaje, hărți mentale, chestionare, jocuri de rol etc., toate transmițând dorința de a crește într-un mediu în care violența nu are loc.  De pildă, la centrul de construcții, harnicii și ingenioșii elevi din clasa a III-a B și-au imaginat școala în care toate activitățile încurajează armonia, prietenia și pacea, concluzionând faptul că Insula pustie este cea a VIOLENTULUI. Fiecare grupă de elevi acreat un slogan potrivit construcției lor:

  • Școala în care toți copiii sunt în siguranță
  • NONVIOLENȚA te poate schimba în bine și te poate salva!
  • Dacă ești violent, întreabă-te: „Mă ajută la ceva?”. Dacă ești nonviolent, spune-ți: „BRAVO!”. Tu ce ar trebui să îți spui?
  • Spune STOP VIOLENȚEI și vei fi o persoană minunată!!!
  • VIOLENȚA – arma omului slab. NONVIOLENȚA – arma omului puternic

Felicităm Grupa A de grădiniță, claselea II-a C, a III-a A, a III-a B, a V-a B, a V-a C, a VI-a A, a VI-a C, a VIII-a A, a VIII-a C, a X-a A, a XII-a B și cadrele didactice implicate: Natalia Jula, Flavia Șuteu, Adriana Pintea, Anca Robu, Lia Șipoș, Anamaria Meze, Natalia Hoduț, Patricia Capriș, Ioana Sarca, Bianca Fernea, Iulia Tănescu, Dorina Iftimiciuc. Toate aceste activități deosebite au fost puse în aplicare cu sprijunul domnului director Aurelian Andrei Cristea și al doamnei director adjunct Rodica Mureșan.

Mesajul unei zile consacrate NONVIOLENȚEIsau luptei împotriva bullyingului trebuie să se reflecte în comportamentul nostru cotidian, indiferent de mediul în care ne aflăm. Scopul sărbătoririi Zilei Internaționale pentru Nonviolență în Școală este acela de a promova ideea de educare a tinerelor generații în spiritul valorilor morale și universale necesare formării lor ca viitori adulți, ca viitori stâlpi ai societății: respect, bunătate, sinceritate, toleranță, solidaritate, fraternitate, compasiune, credință, iubire, pace.

 

Moștenirea lăsată de înțelepciunea luiMahatma Gandhi este de neprețuit:

  • Violența este arma celor slabi. Nonviolența este arma celor puternici.
  • Pacea nu este absența conflictului, ci capacitatea de a-i face față.
  • Nonviolența este cea mai mare forță de care dispune omenirea. Este mai puternică decât cea mai puternică armă de distrugere concepută de ingeniozitatea omului.
  • Nonviolența nu este o haină care trebuie îmbrăcată și scoasă după bunul plac. Locul ei este în inimă și trebuie să fie o parte inseparabilă a ființei noastre.
  • Dacă vrem să ajungem la pace reală în această lume, ar trebui să începem să educăm copiii.
  • Viața mea este mesajul meu.
  • Găsiți un scop! Mijloacele vor urma.
  • A pierde răbdarea înseamnă a pierde bătălia.
  • Este convingerea mea că nimic durabil nu poate fi construit pe violență.
  • Ori de câte ori te confrunți cu un adversar, cucerește-l cu dragoste.
  • Urmăriți-vă cu atenție gândurile, pentru că ele devin cuvintele voastre. Gestionați-vă și urmăriți-vă cuvintele, pentru că ele vor deveni acțiunile voastre. Luați în considerare și judecați acțiunile voastre, pentru că ele au devenit obiceiurile voastre. Recunoaște-ți și urmărește-ți obiceiurile, pentru că ele vor deveni valorile tale. Înțelegeți și îmbrățișați-vă valorile, pentru că ele devin destinul vostru.
  • A învăța că în viață mai ușor se poate învinge ura cu dragostea, minciuna cu adevărul și violența cu abnegația, ar trebui să fie un element fundamental în educația oricărui copil.
  • Trăiește ca și cum ai muri mâine și învață ca și cum ai trăi veșnic!
  • Ochi pentru ochi și lumea va deveni oarbă.
  • Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!
  • Acolo unde este dragoste, există viață.
  • Abilitatea noastră de a ajunge la unitate în diversitate va fi frumusețea și testul civilizației noastre.

 

Prof. Ioana Sarca,

Responsabilul Comisiei pentru  prevenirea şi eliminarea violenţei,

a faptelor de corupție și discriminării în mediul școlar

și promovarea interculturalității