Selectează o Pagină

Anul 2023 este anul omagial Iuliu Maniu. Instituția orădeană ce îi poartă cu mândrie numele s-a bucurat de zile pline de trăiri memorabile.

În 4 februarie a.c., Sfinxul de la Bădăcin ne-a așteptat la el acasă cu Dealul Țarinii îmbrăcat în zăpadă.Elevii și dascălii Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea i-au simțit prezența, conștienți fiind de însemnătatea acestui loc pentru el: La Bădăcin, parcă și aerul e mai proaspăt. În liniștea grădinii uit greutățile zilnice, pentru că aici sunt cu adevărat acasă.(Iuliu Maniu).

Casa MemorialăIuliu Maniuși-a deschis larg porțilepentru a primi și alțipelerini veniți din mai multe colțuri ale țării: săteni din Bădăcin și din împrejurimi, elevi și cadre didactice de la diferite școli pentru care și azi Iuliu Maniu reprezintă un reper moral, profesori universitari, preoți și înalte oficialități, printre care s-au aflatprefectul județului Bihor, domnul Dumitru Țiplea, președinteleConsiliuluiJudețean Bihor, domnul Ilie Bolojan, și președintele Consiliului Județean Sălaj, domnul Dinu Iancu-Sălăjanu.Împreună cu ei, am participat la oficierea Sfintei Liturghii în capela familiei Maniu,îmbrăcată în veșmite ce împlinesc în acest an un secol.

Părintele Cristian Borz a oficiat slujba de Parastas în memoria lui Iuliu Maniu,în curtea Casei Memoriale. Slujbaa reunit în rugăciune glasurile celor care au străbătut drumul înzăpezit din Dealul Țarinii pentru a-i aduce un omagiu celui care este încă înmormântat într-un loc necunoscut, departe de casa lui dragă.În timpul depunerii coroanelor și jerbelor de flori la bustulmarelui om politic, Corul Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu a intonat Deșteaptă-te, române,Imnul eroilor și Imnul lui Iuliu Maniu, sub atenta îndrumare a doamnei profesor Nicoleta Țâmpu,iar cerulle-a zâmbit copiilor și i-a mângâiat cu o ninsoare blândă.

Printre participanții la Simpozionul Național Iuliu Maniu – reper și model pentru eternitate, activitate din cadrul proiectului educativ cu participare internațională Împreună în diversitate și multiculturalitate, s-au numărat: pr. Cristian Borz; doamna Corina Bejinariu, manager al Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău; prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, membru corespondent al Academiei Române;domnul Ioan Andrei Gherasim de la Fundația Corneliu Coposu;domnul Ottmar Trașcă, reprezentant din partea Institutului de Istorie George Barițiu Cluj-Napoca;domnulCornel Jurca;domnul Daniel Săuca;domnul Cosmin Budeancă, din partea Fundației Culturale Memoria;domnul Valentin Șerdan-Orga, directorul Bibliotecii Centrale Universitare Lucian Blaga din Cluj Napoca;domnul Marin Pop de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, fin cunoscător al vieții și activității lui Iuliu Maniu, care a lansat cu această ocazie cartea Iuliu Maniu. Sfinxul de la Bădăcin, un proiect editorial ieșit de sub tipar în acest an și dedicat lui Iuliu Maniu la 150 de ani de la naștere și la 70 de ani de la trecerea în eternitate.Alocuțiunile și lansările de carte – Iuliu Maniu văzut de românii americani, de Vasile Dâncu, și Iuliu Maniu. Sfinxul de la Bădăcin, de Marin Pop, apărute în colecția Istorie contemporană a Editurii Școala Ardeleană – s-au concentrat asupra importanței pe care a reprezentat-o patronul nostru spiritual în înfăptuirea idealului național – România Mare –, asupra valorilor sale morale deosebite și asupra laturii spirituale.

În cadrul simpozionului, președintele Fundației Corneliu Coposu a dat citire unor texte inedite, preluate din două documente în curs de publicare: un document ce prezintă corespondența dintre Iuliu Maniu și Regele Mihai I, în cadrul căreia Maniu, conștient de pericolul sovietic, încearcă să îl avertizeze pe tânărul rege cu privire la pericolul ce îi paște pe români și un document din care se desprinde cea mai frumoasă descrierea a OMULUI Iuliu Maniu care a fost realizată până acum.

Ziua petrecută acasă la Iuliu Maniu a avut o încărcătură deosebită pentru profesorii și elevii școlii noastre care, cu binecuvântarea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, s-au unit în cântec și în rugăciune pentru sufletul Sfinxului de la Bădăcin!

5 februarie a fost o zi profundă, peste care și-au lăsat amprenta vibrațiile de recunoștință și spiritualitate ale tuturor celor care s-au adunat la Sfânta Liturghie și la slujba de Parastas oficiate de Preasfinția Sa Virgil Bercea în Catedrala Greco-Catolică Sfântul Nicolae. Corul Liceului Greco-Catolic și întreaga biserică au cântat într-un glas plin de recunoștință în memoria celui care și-a dedicat întreaga viață dreptății, familiei, credinței în Dumnezeu și unității naționale.

Predica Preasfințitului Virgil și discursul susținut de doamna profesor Mihaela Olău i-au emoționat pe enoriașii care au umplut catedrala. Figura copilului ascultător, a fratelui iubitor, a celui care își asumă greul familiei, a puternicului și influentului om politic, a românului modest, logodit cu idealul național și a smeritului creștin sunt doar câteva dintre laturile lui Iuliu Maniu ce au fost proiectate prin alocuțiunile de la sfârșitul slujbei.

De jur împrejurul statuii lui Iuliu Maniu mulțimea prezentă a făcut să răsune în Piața Unirii cutremurătorul Imn al lui Iuliu Maniu. Oficialitățile care au venit pentru a aduce un omagiu făuritorului de țară – domnul primar Florin Birta, doamna viceprimar Antonia Nica, doamna senator Arina Moș, domnul vicepreședinte Călin Gal–, direcțiunea Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu, împreună cu profesorii și elevii acestuia au depus coroane de flori și trandafiri la picioarele Sfinxului de la Bădăcin. Într-un moment de meditație, am rememorat cu toții faptul că, în urmă cu 70 de ani, pe 5 februarie 1953, sufletul lui Iuliu Maniu a fost purtat de îngeri spre Casa Tatălui, după apăsătoarea perioadă de zbatere continuă în închisorile comuniste, ce i-a adus mântuirea cristică.

Iuliu Maniu trăiește în continuare printre noi. Elevii liceului orădean care îi poartă numele îl pot descoperi în fiecare clipă în curtea școlii, în sala de sport, în laborator, în sala de clasă, în colegul de bancă, în dascăl sau în domnul director. Este de ajuns să îndrepte un gând înspre el și prezența lui se va face simțită. Pot să îl ia drept model de comportament afabil, iubitor, evoluând sprijinițide exemplul de viață oferit de Iuliu Maniu. Până la urmă, fiecare poate să se considere un potențial Iuliu Maniu, devenind, prin reflexia sa,o mândrie a școlii noastre, a Bisericii noastre, a țării noastre.

 

Director,

Prof. Aurelian-Andrei Cristea