Participarea tinerilor la procesele democratice este de o importanță capitală. Pe de o parte, tinerii sunt din ce în ce mai implicați, însă, pe de altă parte, mulți tineri se simt deconectați de la structurile și instituțiile noastre democratice. Cum pot școlile și Erasmus+ să sprijine participarea elevilor la viața democratică, implicarea socială și civică prin activități de învățare?
Această prezentare a unui seminar online, oferit de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale a Germaniei, ne-a trezit interesul spre a descoperi noi viziuni, idei sau, de ce nu, potențiale parteneriate. La nivel național, au fost oferite 4 locuri, liceului nostru fiindu-i acordat unul dintre acestea.
După ce profesorii participanți au fost selectați de către Agenția Națională din fiecare țară, acestora li s-a cerut să se înregistreze împreună cu 2 elevi cu vârste între 15 și 18 ani. Elevii au fost încurajați să propună idei de prezentări, care să corespundă temei seminarului, pe care să le susțină în cadrul barcamp-ului, după un program stabilit, participanții devenind astfel pe rând moderatori ai sesiunii. Evenimentul a avut loc în perioada 27 – 28.02.2023 pe platforma Venueless pe serverele din Germania (Heidelberg).
Echipa liceului nostru, coordonată de prof. Patricia Capriș împrună cu elevii Alexis Popa și Rareș Bâte a pregătit sesiunea The engagement of teen volunteers in the work of civil society (Implicarea tinerilor voluntari în activitatea civică), care a stârnit un real interes în rândul participanților de la seminar.
Avem convingerea de utilitatea și impactul acestei participări alături de reprezentanți ai școlilor din 10 state membre UE și ne bucurăm de recunoașterea pregătirii noastre, dar și de deschiderea spre noi proiecte Erasmus+.
Prof. Patricia Capriș