Selectează o Pagină

 

În anul școlar 2022 – 2023, elevi de la clasele pregătitoare până la clasa a IV-a, de la liceul Greco – Catolic ”Iuliu Maniu”, sub îndrumarea cadrelor didactice, s-au implicat în proiectul Național  „Viața”, proiect susținut de către Direcția de Sănătate Publică Bihor.

Sănătatea este una dintre cele mai importante valori, atât pentru individ, cât și pentru societate, fiind, totodată, o condiție importantă a dezvoltării durabille a unei națiuni.

Educația privind stilul de viață sănătos în perioada copilăriei creează premisele câștigării unor deprinderi esențiale, care vor fi practicate pe toată durata vieții persoanei, favorizând menținerea unei bune stări de sănătate pentru o perioadă cât mai lungă de timp.

Copiii care învăță de mici să consume zilnic micul dejun, să mănânce fructe și legume, să facă mișcare, să își prețuiască starea de sănătate, vor practica aceste deprinderi și în viața de adult și își vor educa, la rândul lor, copiii pe baza acestor principii.

Pe durata desfățurării proiectului elevii au fost încurajați să consume legume și fructe proaspete, au învățat că acestea conțin cele mai multe vitamine și săruri minerale. De asemenea au realizat că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, deoarece îi oferă copilului nutrientele necesare pentru a-l apăra de probleme emoționale și comportamentale, de obezitate, dar și pentru a-i asigura o funcționare a organismului care să îi permită concetrarea la școală. Pentru a menține organismul în formă elevii au desfășurat activități fizice care au adus un plus concentrării, au îmbunătățit imunitatea și au ajutat la controlul greutății corporale.

Totodată elevii au constatat că apa este cea mai importantă componentă pentru toate formele de viață. Pe parcursul acestui proiect, elevii au fost încurajați să reducă consumul de sucuri și să se axeze pe consumul de apă potabilă. Ei au fost învățați să prețuiască apa deoarece, în organism, aceasta are rol de transport al substanțelor nutritive spre celule, de eliminare a substanțelor nefolositoare organismului, de reglare a temperaturii corpului; de aceea o hidratare bună a organismului se face cu apă potabilă.

Pentru că familia are un rol esențial în crearea deprinderilor sănătoase ale copiilor, doresc să mulțumesc tuturor părinților care s-au implicat și au susținut acest proiect.

 

Prof. Înv. Primar Pintea Adriana