Selectează o Pagină

Pe 7 septembrie 2023, la Șimleul Silvaniei și la Bădăcin, a avut loc Simpozionul Științific „Familia Maniu în istoria românilor”, la care au participat și reprezentanți ai liceului nostru, și anume: prof. Paula Mureșan, prof. Iulia Tănescu, prof. Cristian Varna, prof. Mihaela Olău, prof. Patricia Capriș, prof. Bianca Fernea, părintele Alexandru Fiț și elevii Sonia Ripaș și Tudor Crăciun, din clasa a X-a B.

Evenimentul a fost organizat în contextul „Anului Maniu”, în acest an împlinindu-se 150 de ani de la nașterea marelui om politic Iuliu Maniu și 70 de ani de la moartea sa.

Deschiderea oficială a simpozionului a avut loc la Primăria orașului Șimleul Silvaniei, unde au adresat cuvinte de bun venit Preasfinția Sa Virgil Bercea; președintele Consiliului județean Sălaj, Dinu Iancu Sălăjanu; președintele executiv al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, dr. Florin-Daniel Șandru; primarul orașului Șimleul Silvaniei, Mihai-Cristian Lazăr; directorul Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca; prof.univ.dr. Ioan Bolovan; managerul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, dr. Corina Bejinariu.

După deschidere, ne-am deplasat la Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin, unde am participat la prezentarea și la dezbaterea următoarelor lucrări științifice:

  • „Frânturi din corespondența lui Ioan Maniu cu Simion Bărnuțiu” – dr. Marta Cordea – Biblioteca Județeană Satu Mare;
  • „Protopopul George Maniu, un membru mai puțin cunoscut al vestitei familii din Sălajul istoric” – dr. Viorel Câmpean – Biblioteca Județeană Satu Mare;
  • „Locuri din viața lui Iuliu Maniu înainte de 1918” – dr. Marchut Reka – Centrul de Studii Sociale Budapesta;
  • „Loialitate dinastică habsburgică sau identitate națională la fruntașii românilor sălăjeni. Cazul Iuliu Maniu” – dr. Augustin-Leontin Gavra, prof. Horațiu-Traian Năprădean – Liceul Tehnologic „Gheorghe Pop de Băsești” Cehu Silvaniei;
  • „Activitatea Națională a lui Iuliu Maniu până în 1919, în percepția lui Zaharia Boilă” – dr. Petre Din.

Ne-am bucurat să luăm parte la un asemenea eveniment și să cinstim memoria lui Iuliu Maniu alături de cercetători și specialiști, care s-au strâns în Dealul Țarinii atât din țară, cât și de peste hotare!

 

Întocmit,

Consilier Educativ: Prof. Fernea Bianca