Selectează o Pagină

Proiectul anual- Bursele Italia, aflat la cea de-a cincisprezecea ediție, a avut loc în școala noastră, luni, 6 noiembrie 2023.

Acest eveniment, ce are ca fundament dragostea creștină și dăruirea, frumosul și binele săvârșit necondiționat, reprezintă un ajutor financiar acordat elevilor din clasele de liceu în memoria unor persoane dragi, de către familiile lor, prin două asociații din Italia – Progeto Arcobaleno din Florența și Familie e Solidarieta din Brescia – cu sprijinul Asociației Charitatis Sfântul Nicolae din Oradea, prin părintele  protopop Gavril Buboi, prin Asociația Zileos România și prin familii din biserica noastră și din școală.

Au beneficiat de aceste burse 33 de elevi de liceu merituoși, cu rezultate deosebite la învățătură, implicați în activități extrașcolare și în cele de voluntariat.

La acest eveniment de suflet au luat parte Preasfințitul Virgil Bercea, doamna Viceprimar – Antonia Nica, Părintele protopop Gavril Buboi, domnii directori- Andrei Cristea și Rodica Mureșan, invitați din Italia precum și elevii, împreună cu familiile lor și  cu domnii profesori diriginți.

În cuvântul de început, domnul director a subliniat importanța acestui eveniment pentru școala noastră, deoarece se bazează pe iubire creștină necondiționată, dar  și pentru că se realizează consecvent, aducând în rândul elevilor iubire și schimbare în mentalitate.

Preasfințitul Virgil Bercea i-a sfătuit pe cei prezenți ca, în tot ceea ce întreprind, să pună  întotdeauna iubire, dăruire, consecvență și generozitate.

Evenimentul este în fiecare an o sărbătoare pentru liceul nostru, un moment puternic de care ne bucurăm cu toți cei pe care-i iubim. Cei prezenți au înțeles, încă o dată, că bunătatea vine direct din inimă,  ne înnobilează sufletul, iar oamenii buni sunt un model de urmat, grație sincerității și căldurii lor  sufletești.

Binefăcătorii din Italia i-a îndemnat pe elevi să rămână oameni, să fie buni cetățeni, cu responsabilitate și mereu preocupați în a descoperi chemarea propriului suflet.  Fiecare elev a primit din partea binefăcătorilor din Florența o cărticică „ Constituția Italiei”, născută în 1948  prin contribuția și unirea celor care au scăpat de război invitându-i să iubească la fel cum sunt iubiți ei de aceste familii prin prisma imaginilor celor dragi lor.

Acțiunea a reprezentat pentru tinerii noștri o lecție despre valori: altruism, bucuria de a dărui din inimă, bunătate, generozitate. Ei au învățat că, dincolo de instruire si învățare  iubirea, compasiunea, empatia reprezintă adevăratele comori ale sufletului nostru.

În încheiere, domnul director a adus mulțumiri oaspeților, profesorilor ce au contribuit la această ceremonie, cu speranța de a ne revedea sănătoși anul următor, îndemnându-i pe elevi să ducă mai departe mesajul – iubirea pentru aproapele.

 

Consilier educativ,

Prof. Fernea Bianca

 

Poze:  Eugen Ivuț