Selectează o Pagină

Istoria nu este doar trecut!

Parafrazându-l pe Preda, istoria este asemenea unui fluviu care se varsă în inima fiecărui om, conectându-ne înaintași cu prezenți, la capătul acestui fluviu care înaintează spre necunoscut, fiind azi nimeni alții decât noi.

Noi, Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, am decis ca în acest an să încercăm să navigăm în amonte pe fluviu pentru a ne conecta altfel la artizanii Marii Uniri. Cum? Prin intermediul unui concurs interactiv, în care întrebări, spații, coduri QR și indicii au devenit personalități, decizii, locuri simbolice pentru evenimentele anului 1918. Timp de peste două ore elevii noștri, organizați pe echipe și-au pus în valoare abilități strategice, de comunicare, de muncă în echipă, a cunoștințelor de istorie, astfel încât să parcurgă circuitul în cel mai bun timp.

Au fost două ore pline de entuziasm, bucurii, discuții aprinse, căutare, la capătul cărora din cele 20 de clase s-au evidențiat cei care s-au coordonat cel mai bine: clasa a X a B dintre liceeni și clasa a VII a A dintre gimnaziști.

 Cuvintele de mai jos exprimă trăirile zilei de miercuri:

Ziua de azi a fost altceva. A fost o zi încărcată de emoție, de adrenalină, de frumos. Azi a fost poate prima dată când am simțit cu adevărat că am reușit să facem ceva special, să marcăm în adevăratul sens al cuvântului Ziua Națională. Văzându-mi colegii cu câtă ardoare căutau indiciul pentru următoarea întrebare, pentru următoarea locație, pentru a-și duce sarcina la bun sfârșit, am realizat că asta au făcut și strămoșii noștri acum mai bine de 100 de ani. Au luptat, și-au dorit și într-un final au reușit să realizeze Marea Unire. Datorită lor suntem azi aici, și de aceea, în fiecare an ar trebui să ne dăm silința ca prin acțiunile noastre să simțim fie și o fărâmă din ceea ce au simțit ei atunci în drum spre Alba Iulia.

Mă bucur să văd ca se poate, mă bucur să văd ca ziua de 1 decembrie nu a fost doar o dată în calendar anul acesta, mă bucur să văd ca avem curajul să încercăm ceva nou, să riscăm, calitate pe care tot de la strămoșii noștri am moștenit-o.

Din punctul meu de vedere este foarte important ca noi, noua generație să creștem în spiritul acesta, să ne bucurăm pentru poporul și neamul nostru, să dovedim că istoria nu ne învăța doar să nu repetăm greșelile înaintașilor noștri, ne învață de multe ori și să le luăm exemplul. Sunt mândră că azi am reușit să conturăm puțin din darurile cu care poporul român a fost înzestrat.

Vașadi Ioana clasa a XII a A

M-am bucurat că am putut organiza un joc la nivelul întregii școli, munca din spate, chiar dacă a fost multă și grea, a fost frumoasă. Munca în echipă a contat cel mai mult aici. Mi-a plăcut că am putut supraveghea toate clasele, că i-am văzut distrându-se învățând!                                     Pop Bogdan clasa a VII a B

Pentru mine, activitatea de 1 Decembrie a reprezentat oportunitatea perfectă de a pune în practică abilitățile și cunoștințele pe care le-am dobândit de-a lungul anilor de liceu. A fost un proiect complex, care a implicat gândire analitică, muncă în echipă și o atenție uriașă la detalii. Rezultatul a fost unul frumos!

Bâte Rareș clasa a XII a B

Făcând parte din acest proiect, am avut prilejul să descopăr frumusețea  muncii în echipa, importanța  asumării, responsabilității,  bucuria de a descoperii informații prețioase despre istoria noastră, despre eroii neamului nostru, despre semnificația zilei de 1 Decembrie. Cu siguranță, și înaintașii noștri au fost la fel de uniți și dornici de a reuși la fel ca și echipele de azi, de la concurs.

Haș Daria clasa a VII a B

Ziua de azi a fost o experiență foarte faină, care ne-a entuziasmat pe toți și ne-a provocat să fim creativi și să lucrăm în echipă. Sper că o sa mai avem ocazii in care avem provocări care ne vor face să fim uniți și să ne ajutăm unii pe alții să ajungem la sfârșitul competiției chiar dacă nu vom câștiga data viitoare 🙃                                                               Del Duca Carolina clasa a VII a A

Activitatea de astăzi a demonstrat încă o dată cât de creativi pot fi elevii școlii noastre. Mă bucur că au ales să propună istoria națională colegilor mai mici și mai mari într-un mod interactiv și dinamic, fapt ce a reprezentat acel „cu totul altceva”. Ceea ce au realizat a fost o adevărată reușită și mă bucur că m-am implicat alături de ei.                                                       Dragoș Tomescu, Ziléos

Știți proverbul acela ,, Dacă te-ai prins în horă, joacă până la capăt” ei bine, de-a lungul probelor de azi am reușit să trăiesc alături de colegii mei aceleași sentimente de entuziasm, de voință , de dorința de a câștiga. M-am bucurat să văd că se poate și altfel, că ne putem ieși din zona de confort și că știm să lucrăm în echipă, să ne bucurăm de aceste clipe frumoase din viața unui elev. Sper ca aceasta activitate sa rămână in sufletele tuturor ca o amintire plăcută, o experiența de neuitat, dacă pot spune, ca ,,lecția de colegialitate” . Este un proiect în care toți am pus suflet, pentru care s-a muncit mult, și sper ca istoria de azi să se repete și pentru următoarele generații ale liceul nostru. Așa că, ,,Si tu ești parte din istorie” ediția 1 a fost un succes, așteptăm cu nerăbdare ediția a 2-a!!!!

Jurca Andrada clasa a XII a A

Primul concurs în care am  simțit fiorii provocărilor alături de elevii noștri. Entuziasmul lor, încrederea, seriozitatea și respectul pe care l-au arătat în toată activitatea m-au surprins!  Felicitări tuturor pentru organizare!                                                                                                     Prof. Alina Broizan

Entuziasm, încântare și implicare! O modalitate ingenioasă, originală, îndrăzneață și stimulativă, o adevărată reușită în a-i mobiliza pe elevi să învețe, și nu oricum, ci împreună, ca o echipă, toți pentru unul, unul pentru toți, efortul fiecăruia fiind pus în valoare. Am văzut azi întreaga școală mobilizată, alergând după indicii, cu multă dăruire, pentru a îndeplini o misiune importantă. Este o extraordinară lecție de istorie, pe care au învățat-o azi elevii școlii noastre. Admirația și aprecierile noastre întregii echipe care a stat în spatele acestei idei originale.                                                                            Prof. Capriș Patricia

Din punctul meu de vedere zilei de 1 decembrie nu i se acorda suficientă importanță, iar mulți oameni nu ii știu adevărata însemnătatea. Din păcate aceasta nu poate fi marcată  corespunzător de către școli deoarece este zi liberă. Cu toate acestea școala noastră a demonstrat că prin implicarea elevilor putem sărbători împreună ziua națională într-un mod plăcut și educativ.  Proiectul din acest an a ajuns în inimile tuturor, indiferent de vârstă. Pe lângă noile informații aflate despre Marea Unire am dobândit abilități de comunicare și muncă în echipă. Mulțumim tuturor celor care au făcut posibil un astfel de eveniment de succes și așteptăm nerăbdători următoarea ediție.

Mihociu Mara clasa a IX a B

Copiilor le-a plăcut mult! Asta spune totul! Au învățat jucându-se! Au învățat împreună și au fost foarte atenți la detalii. Entuziasmati atât de tare încât timpul a stat in loc pentru unii iar alții abia respirau mânați de adrenalină și emoție! A fost fantastic!

1 decembrie a fost sărbătorit inedit și a fost „o gură de aer proaspăt!”

Felicitări organizatorilor și mai așteptăm să se vâneze și alte „comori”, să se învețe și alte lecții.

Bibliotecar Popa Carmen

A fost un eveniment fain, mi-a plăcut tematica, mi-a plăcut de asemenea ideea de a avea fi nevoiți să mergem de la o clasa la alta pe baza răspunsurilor aflate la diferitele întrebări și necesitatea muncii în echipă, astfel încât să ajungem cât mai rapid la finalul circuitului. La un moment dat, în timpul jocului, am fost anunțați că una dintre grupele noastre a  greșit, iar asta mi-a creat multe griji! Exista riscul să continuăm pe o cale greșită și să ratăm întrebarea finală. În cele din urma îngrijorarea s-a transformat în bucurie maximă atunci când ultima echipa a adus plicul! Îmi doresc pe viitor, să se mai organizeze astfel de evenimente!

Turenschi Robert clasa a X a B

Credem cu tărie că cea mai mare împlinire a unui dascăl este să-și valorizeze elevii, să aibă ocazii în care abilitățile lor înnăscute dar și dobândite în anii de școală să fie evidențiate! Acest proiect a fost și despre asta, să valorificăm și să apreciem ceea ce avem, în același timp să dezvoltăm, să creștem acolo unde este necesar!   Apreciem fiecare moment de lucru împreună cu elevii noștri și  ne bucurăm împreună de entuziasmul, trăirile și învățarea lor!

Mulțumiri alese, conducerii școlii pentru tot sprijinul, colegilor noștri profesori mereu gata să ajute și elevilor noștri deschiși spre noi provocări!

prof. Mihaela Olău