Selectează o Pagină

Celebrarea Marii Uniri și a Zilei Naționale a României

la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea

O manifestare a spiritului patriotic și a recunoștinței

 

            O Românie Mare așa cum și-a dorit-o și pentru care a militat cu însuflețire Iuliu Maniu, patronul spiritual al școlii noastre, s-a realizat prin Unirea de la 1 Decembrie 1918. Importanța covârșitoare a momentului este sărbătorită an de an cu ocazia Zilei Naționale a României, zi în care avem datoria morală să ne înclinăm cu respect în fața marelui act realizat de către făuritorii Unirii, să cinstim memoria lor și spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă pentru constituirea statului național unitar.

            Celebrarea a 105 ani de la Marea Unire a constituit ocazia optimă de a evidenția spiritul patriotic al dragilor noștri elevi, recunoștința față de predecesorii lor, iubirea de neam și țară.   Animați de însemnătatea momentului, aceștia au dat dovadă de multă creativitate, au realizat proiecte frumoase, au compus poezii sau și-au dezvolt gândirea critică și și-au argumentat punctele de vedere prin redactarea unor eseuri dedicate Zilei Naționale și Marii Uniri.

Episcopul Iuliu Hossu milita pentru o Românie Mare întemeiată pe dreptatea lui Dumnezeu și pe credința poporului său. Astăzi, noi suntem păstrătorii și promotorii credinței, ai istoriei și ai simbolurilor naționale care exprimă identitatea și unitatea poporului român.

            Așadar, celebrarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 și a Zilei Naționale a României a fost pentru elevii noștri nu doar o manifestare de cunoaștere istorică, ci și o expresie autentică a spiritului patriotic și a recunoștinței față de valorile naționale.

Cultivăm și creștem cu mare grijă iubirea față de NEAM și ȚARĂ!

La mulți ani, România!

La mulți ani, dragi români!

 

 

Prof. Iulia Tănescu

 

 

„România, țara mea

 

Țară dulce și frumoasă
Mie-mi pari cea mai aleasă!
Cer albastru ca al tău
Nu găsesc pe lume eu,
Nici câmpii mai aurii
Și ape mai albăstrii.
Am o țară minunată!
Toți românii laolaltă
Astăzi o sărbătorim
Și «La mulți ani!» îi dorim!
Sunt mândră de țara mea
Niciuna nu-i frumoasă ca ea.”

(Maria Șomolan, clasa a VI-a B)

 

„Pentru mine 1 Decembrie este mai decât o zi liberă, este un motiv de bucurie, de cinste pentru țară și strămoșii noștri. Este ziua ce marchează Marea Unire de la 1918, o adevărată sărbătoare națională. Ziua în care patriotismul și iubirea față de țară ne aduc împreună pentru comemorarea tuturor celor care s-au sacrificat pentru dorința arzătoare a românilor de peste tot.”
(Mara Mihociu, clasa a IX B)

„Astăzi, când cineva se gândește la 1 Decembrie, se va gândi la paradă, la marșul armatei prin centrul orașului și la Târgul de Crăciun care își deschide porțile. Adevăratul scop al acestei zile trebuie să fie acela de a-și aminti de rădăcinile noastre, de cele ale poporului român, care nu trebuie să fie uitat!

Pentru mine, data de 1 Decembrie înseamnă o zi în care putem celebra tot ceea ce înseamnă istoria țării noastre până în prezent. Este o zi în care ne amintim de sacrificiile făcute de strămoșii noștri pentru a-și îndeplini dorința de a fi uniți, după secole de separare.”
(Carolina Del Duca, clasa a IX -a B)

 

„1 Decembrie are o importanță aparte în sufletele noastre de români. Sărbătorim efortul generațiilor care au unificat toată suflarea românească sub un nume și conviețuirea sub un steag tricolor.

Acum, la 105 ani de la acest important eveniment, celebrăm cu fală prin parade cu steaguri fluturânde, prin cântece patriotice și prin intonarea cu mândrie a imnului național.”
(Ștefania Kulcsar, clasa a IX-a B)

 

„1 Decembrie, Ziua Marii Unirii, reprezintă o dată importantă pentru fiecare persoană purtătoare de sânge român, care își iubește patria, teritoriul și frații români. Pentru acești patrioți, menționarea zile acesteia declanșează o amintire a tuturor românilor prin care neamul nostru român a trecut ca să ajungem astăzi, într-o țară autonomă, independentă și unită.

În apropierea acestei zile, casele românilor sunt decorate cu o mulțime de drapele albastru, galben și roșu, precum străzile. În centrele orașelor, se organizează adunări comemorative, unde armata mândră defilează cu drapelul, în fața a sute de persoane în a căror piept bate o inimă de român. Cu mâna pe piept, într-o poziție dreaptă, glasurile lor intonează cu dedicare imnul, cu versuri profunde dar adevărate, făcând parte din istoria noastră, scrisă de strămoșii noștri, adevărați eroi pentru care nu există cuvinte de laudă suficiente.

Dragi români, lăsați răutățile și fețele posomorâte! Cu zâmbetul pe față, fiți recunoscători pentru ceea ce am ajuns în prezent, pentru eroii care au luptat pentru noi, contribuind la îmbogățirea tezaurului istoric deținut de România!”

(Elena Mal, clasa a IX-a B)