Selectează o Pagină

      În cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua Culturii Naționale desfășurate pe parcursul unei săptămâni întregi, elevii de la clasa a III-a B s-au implicat cu entuziasm în proiecte ce au avut ca temă personalități de seamă ale culturii române. Astfel, aceștia au descoperit și au prezentat în mod creativ viețile și operele unor mari personalități precum Constantin Brâncuși, George Enescu, Emil Racoviță, Ciprian Porumbescu, Nicolae Grigorescu, Nadia Comăneci, Nicolae Tonitza, Petrache Poenaru, Ion Creangă sau alte personalitatăți alese după preferință.

      Un proiect notabil a fost dedicat marelui sculptor Constantin Brâncuși având ca suport Expoziția Brâncuși de la Muzeul de Artă Timisoara, vizitată de diverși copii împreună cu familia, după ce doamna învățătoare le-a prezentat poze personale surprinse în cadrul expoziției. Elevii au avut ocazia să exploreze universul inovator al operei sale și să realizeze mici machete și modelaje inspirate din celebrele sculpturi, precum „Coloana infinitului” sau „Pasărea Măiastră”, ,,Domnisoara Pogany”, ,,Masa Tăcerii”.

Prin această activitate, au înțeles că arta poate fi expresia unei viziuni unice și a creativității neîngrădite.

        Despre George Enescu, geniul muzical al României elevii au aflat despre viața compozitorului și au participat la audieri muzicale, experimentând emoțiile transmise de compozițiile sale celebre. Prin intermediul acestui proiect, s-a evidențiat rolul muzicii în cultura națională și impactul pe care artiștii precum George Enescu îl au asupra patrimoniului muzical mondial.

De asemenea, s-au prezentat proiecte axate pe personalități precum Ciprian Porumbescu, Nicolae Grigorescu, Nadia Comăneci și Nicolae Tonitza. Elevii au explorat domeniile artei, muzicii și sportului, învățând să aprecieze diversitatea formelor de expresie culturală.

Aceste proiecte au contribuit nu doar la cunoașterea personalităților culturale românești, ci și la dezvoltarea abilităților creative ale elevilor și la consolidarea sentimentului de mândrie și apartenență la o cultură bogată și diversă.

       Ziua Culturii Naționale a fost astfel marcată nu doar ca o sărbătoare a trecutului, ci și ca o oportunitate de a construi temelia pentru un viitor cultural solid și diversificat.

                                                        Prof.înv.primar Lorenia Nedeianu

                                                         Prof. Înv. primar Florina Bâte