Selectează o Pagină

Elevii claselor a V-a A și a V-a C au pornit hotărâți spre Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” pentru a se întâlni cu scriitorul orădean Mircea Pricăjan, în cadrul unei „altfel” de ore de Limba și literatura română, într-o zi în care primăvara le-a zâmbit la fiecare pas.

Cu toate că tema dezbaterii noastre de astăzi, 27 februarie 2024, a fost romanul Pumn-de-Fier, în timpul petrecut împreună la bibliotecă am ajuns să călătorim în trei lumi: în lumea universului ficțional, în lumea autorului și în lumea nebănuită ce se ascunde în fiecare dintre noi, o lume a libertății, a creativității, a idealului și a speranței.

Impresiile legate de lectura romanului și întrebările pe care elevii le-au pregătit pentru domnul Mircea Pricăjan ne-au făcut să constatăm încă o dată faptul că suntem diferiți, iar acest lucru se datorează fascinantului univers literar și imaginației cu care am fost înzestrați.

Personajele parcă desprinse din realitate, locurile pe care le regăsim în orașul nostru, eroii mult îndrăgiți de copii, satul cu frumusețile sale – toate acestea trezesc în cititor bucuria de a i se alătura lui Mihai, eroul cărții, în aventurile palpitante ale copilăriei secolului XXI.

Ori de câte ori vorbim despre o operă literară, căutăm să ajungem la ceva palpabil și atunci ne îndreptăm privirea spre autor. Poate din dorința de „a cuceri” Everestul cărții sau poate din dorința de „a fura” secretul scriiturii… Dincolo de aceste posibile motive, întâlnirea cu un autor contemporan te marchează în cel mai extraordinar mod! Astfel, în cadrul dialogului nostru, copiii au descoperit un scriitor înzestrat cu înțelepciune și multă pasiune, în spatele căruia se ascund un traducător cu experiență și un cititor convins. Adică un om extrem de modest, dar în pas cu tot ce este modern, apropiat de tinerele generații și deschis noilor viziuni.

Am văzut și am atins ghipsul lui Mihai, am răsfoit reviste cu benzi desenate traduse de Mircea Pricăjan, am citit cu sufletul la gură din manuscrisul cărții Pumn-de-Fier, am aflat din culise că în această toamnă scriitorul pregătește o nouă lansare, am prezentat proiecte inspirate de roman, pe care le-am organizat într-o expoziție, i-am oferit scrisori autorului, ne-am bucurat de o veselă sesiune de autografe, alături de gazda noastră primitoare, doamna Ancuța Florina Șchiop – directorul-manager al bibliotecii – și de profesorii însoțitori – doamna prof. înv. primar Laura Seres și doamna prof. Alina Broizan – și am simțit dulceața cărților pictate pe turta dulce care ne aștepta ca o răsplată pe holul bibliotecii. Pe scurt: am avut parte de o zi memorabilă!

Mulțumim Bibliotecii Județene pentru găzduire și domnului Mircea Pricăjan pentru lumina pe care le-a oferit-o copiilor!

Nu întotdeauna reușim să elucidăm misterele unei cărți, însă astăzi ne-a ieșit! Parțial… Așteptăm cu nerăbdare următorul volum (din care ne-au fost citite câteva pagini!). Pumn-de-Fier ne-a făcut să simțim faptul că „înăuntru suntem noi toți”!

Prof. Ioana Sarca