Selectează o Pagină

Azi, 4 aprilie, în sala festivă a Liceului Greco-Catolic, a avut loc un atelier de dezbateri care să încurajeze spiritul și implicarea civică în rândul tinerilor. Această activitate face parte din Proiectul 4/4PentruPrieteni, finanțat de Ambasada Statelor Unite ale Americii.

Atelierul s-a realizat la propunerea  Asociației Iuliu Maniu Oradea în colaborare cu Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu și  Consiliul Școlar al Elevilor Iuliu Maniu. Astfel, 50 de liceeni au aflat azi, o dată în plus,  de ce este importantă participarea lor la vot, cum să verifice autenticitatea informațiilor pe care le primesc, în ce constă voluntariatul civic și contribuția fiecăruia pentru societate, dar li s-au mai prezentat și diverse dileme cu privire la drepturile și responsabilitățile lor, cum este și gratuitatea transportului pentru elevi și prin ce demersuri s-a ajuns la aceasta.

Cuvântul de deschidere i-a aparținut domnului director Cristea Aurelian Andrei, care i-a îndemnat pe liceeni să rămână mereu cu ochii deschiși și i-a atenționat că ei sunt cei care scriu viitorul. Întreaga activitate a fost moderată de către doamna Mihociu Anca, președinta Asociației de Părinți,  împreună cu elevii Vașadi Ioana, Vidican Andrada și Bâte Rareș.

La acest dialog ne-am bucurat și de prezența a doi invitați: domnul Adrian Hatos, lector la catedra de Sociologie-Asistență Socială a Universității din Oradea, și doamna Delia Iuliana Bîrle, doctor în Psihologie, care au dezvoltat cu elevii temele precizate mai sus.

Spre finalul activității, elevii au avut parte de o activitate de întocmire a unor afișe ce aveau ca scop prezentarea a câtorva motive pentru care tinerii trebuie să participe la vot, sau un afiș care să susțină votarea.

 La final, tinerii au prezentat afișele întocmite, reușind să conștientizeze, într-o manieră distractivă și interactivă, responsabilitatea și dreptul pe care fie le vor avea, fie le au deja, ca cetățeni cu drept de vot.

Mulțumiri celor doi invitați, conducerii școlii, doamnei Mihociu Anca, doamnei profesor Țiț Emanuela – coordonator CȘE, tinerilor moderatori, dar mai ales elevilor participanți.

Autor:

Președintele Consiliului Școlar al Elevilor Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” – Ciarnău Adonis-Mario