Selectează o Pagină

Omagiu și Reflecție:

„Destine frânte în închisorile comuniste”

la Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin

Simpozionul științific „Destine frânte în închisorile comuniste”, desfășurat vineri, 27 septembrie 2024, la Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin, a reunit numeroși istorici și cercetători din mediile academice, diplomatice și muzeografice. Prin temele abordate în cadrul sesiunii de comunicări științifice, aceștia au adus în prim-plan file mai puțin cunoscute din istoria  regimului totalitar comunist din România, manifestându-și astfel, încă o dată, recunoștința față de eroii neamului, care și-au jertfit viața  pentru credință creștină, pentru susținerea democrației și a cauzei naționale românești.

            „Martirii și mărturisitorii noștri, cei care au suferit și și-au sacrificat viața în închisorile comuniste,(…) au fost lideri morali, oameni care au ales să își păstreze verticalitatea și demnitatea chiar în cele mai grele condiții. Iuliu Maniu, Episcopii greco-catolici și mulți alți eroi au stat drepți în fața unui regim care încerca nu doar să le ia libertatea fizică, ci și să le înfrângă spiritul”,  a subliniat preotul vicar Antoniu Chifor, în deschiderea evenimentului, transmițând cuvintele Preasfințitului Virgil Bercea.

            Dintre temele abordate cu acest prilej, amintim: „Încercări de eliberare a lui Iuliu Maniu din închisoarea Galați întreprinse de sora lui, Cornelia” – Ana-Maria Borz, reprezentantul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău; „Iuliu Maniu, simbol de rezistență și unitate în exilul românesc” – Dr. Anca Stângaciu, de la Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca; „Politici represive în prima parte a anului 1947” – Dr. Virgiliu Țârău, reprezentantul Universității „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca; „Rolul Cabinetului Negru din Ministerul Afacerilor Străine și procesul lui Iuliu Maniu în 1947” – Dr. Stelian Obiziuc, de la Arhivele Diplomatice ale Ministerului de Externe.

            La eveniment, au participat și elevi ai Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, însoțiți de doamnele profesoare de istorie, Mihaela Olău și Iulia Tănescu, precum și de preoții spirituali, Traian Dobrată și Alin Vara. Elevii au fost profund impresionați de atmosfera solemnă în care s-a desfășurat acest eveniment și au înțeles importanța rolului lor de păstrători și transmițători ai valorilor morale și democratice pentru care sfinții închisorilor românești și-au dat viața.

Ecoul evenimentului în sufletul participanților este relevat de cuvintele apreciative ale elevilor participanți:

             „Simpozionul științific «Destine frânte în închisorile comuniste» a fost o experiență unică și educativă. Deși materialul prezentat a fost complex, a reprezentat o ocazie excelentă de a ne aminti trecutul, un aspect extrem de important, deoarece, dacă un om nu își cunoaște trecutul, nu poate avea un viitor.”

(Sofia Vincze-Sas, clasa a X-a A)

 

             „Simpozionul științific de la Casa Memorială «Iuliu Maniu» a fost un eveniment cu multiple oportunități.
În primul rând, ne-a oferit ocazia de a vizita casa patronului spiritual al liceului nostru. Deși  vizita a avut loc între prezentările simpozionului, ea a avut o însemnătate aparte. Fiecare colț al casei poartă semnătura elegantă și sobră a avocatului Iuliu Maniu, unul dintre cei mai prestigioşi oameni politici din istoria României.

Simpozionul ne-a oferit, de asemenea, oportunitatea de a aduce un omagiu liderilor politici, profesorilor şi preoților greco-catolici care au suferit pentru libertatea şi demnitatea poporului român. Totodată, am contribuit în mod direct la păstrarea vie a memoriei acestor personalități deosebite.”

(Mara Mihociu, clasa a X-a B)

 

            „Pentru mine, unul dintre momentele semnificative a fost lovitura dată partidului lui Ioan Pop, când acesta a fost asediat și lăsat fără apărare. Toate apelurile către poliție sau chiar către Iuliu Maniu au fost în zadar, deoarece membrii Partidului Comunist Român au întrerupt toate legăturile telefonice. Acest fapt este un exemplu al modului în care comuniștii preluau puterea în mod abuziv, pe ascuns și cu forța. Un alt moment care mi-a rămas întipărit în minte a fost arestarea lui Ștefan Foriș. Mama sa, bănuită de comuniști că ar fi înțeles ce i s-a întâmplat, s-a răzvrătit împotriva lor, iar aceștia au ucis-o într-un mod grotesc, tipic pentru regimul de atunci, unde tortura era mereu prezentă. Oricine se ridica împotriva regimului plătea un preț teribil.”

(Alexandra Jurca, clasa a XI-a A)

 

            Evenimentul s-a constituit într-un act de omagiu și de neuitare a celor care s-au jertfit în împrejurări grele pentru ca noi astăzi să avem o țară, o credință și un neam.

 

Prof. Iulia Tănescu