Selectează o Pagină

Elevii clasei a XII-a B de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea au participat la vernisajul expoziției foto-documentare „Aufarbeitung. RDG și România în cultura memoriei”, dedicată căderii Zidului Berlinului și Revoluției din România din 1989, două evenimente majore care au schimbat istoria Europei.

            Cele 30 de panouri, menite să creeze o experiență vizuală inedită, analizează modul în care regimul comunist este perceput și studiat la 35 de ani de la prăbușirea comunismului în Europa Centrală și de Est.

            În deschiderea evenimentului a luat cuvântul dr. Cristina Liana Pușcaș, muzeograf la secția Muzeul Orașului Oradea, care le-a vorbit tinerilor prezenți despre dramele trăite atât de est-germani, cât și de către românii nevoiți să se confrunte cu izolarea forțată între granițele țărilor lor. Traumele provocate de construcția Zidului Berlinului, începând cu 13 august 1961, și bucuria resimțită de cetățenii germani după căderea acestuia, pe 9 noiembrie 1989 sau modul în care mentalitatea est-germanilor a fost modelată în cei 44 de ani de comunism au captat pe deplin atenția elevilor.

            Lecția de istorie vie a fost însuflețită de prezența domnului Norbert Heilmann, președintele Forumului Democrat al Germanilor din România, și de foștii deținuți politici Ștefan Duma și Iuliu Papp, care au povestit publicului prezent despre experiențele dramatice prin care au trecut în timpul regimului totalitar comunist. Detenția politică, deportările și condițiile inumane din căminele-spital pentru copiii cu dizabilități – precum căminul-spital de la Cighid, din Bihor, unde rata de supraviețuire a minorilor era sub 50% – au reprezentat alte aspecte redate atât verbal, cât și vizual, ce au captat atenția elevilor noștri.

            Toate aceste mărturii i-au emoționat profund pe elevi, care au înțeles necesitatea păstrării memoriei istorice și datoria lor morală de a veghea la apărarea principiilor și valorilor democratice din societate, pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete.

Prof. Iulia Tănescu