Selectează o Pagină

Patriotism, Bucurie și Recunoștință la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea

 

            Ziua de 1 Decembrie este un simbol al unității, speranței și curajului românilor. Este ziua în care visul de veacuri al Marii Uniri din 1918 a devenit realitate. În acea zi memorabilă, în Sala Marii Uniri de la Alba Iulia, românii din toate colțurile țării au militat pentru o Românie Mare, pentru egală îndreptățire, ridicând glasul pentru libertate și unitate.

            În spirit de recunoștință și mândrie națională, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea a organizat astăzi, 29 noiembrie 2024, o serie de activități emoționante și pline de însemnătate, menite să transmită tinerei generații valorile Marii Uniri și să onoreze memoria artizanilor săi. Printre aceștia, la loc de cinste, se numără fiii de seamă ai Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică: Iuliu Maniu – patronul spiritual al școlii noastre, care a jucat un rol decisiv în organizarea și desfășurarea Adunării de la Alba Iulia – și Episcopul Iuliu Hossu – cel care a citit Rezoluția Unirii în fața mulțimii adunate pe Câmpul lui Horea. Amândoi rămân veritabile modele de curaj, demnitate și devotament față de idealurile naționale, inspirând generațiile de astăzi să prețuiască unitatea și libertatea câștigate cu sacrificii.

            Sub lumina acestor exemple, elevii și profesorii liceului nostru au creat o atmosferă vibrantă și plină de patriotism. Sub coordonarea atentă a domnilor profesori diriginți, fiecare sală a fost decorată cu simboluri ale identității naționale, materializate în steaguri, desene și alte creații personale. De asemenea, un colț etnografic și o expoziție de pictură au adus un omagiu culturii și patrimoniului românesc.

            Ziua a început cu intervenții la Radio Greco FM, în care s-a evidențiat importanța istorică a datei de 1 Decembrie. Pe parcursul zilei, elevii au transmis mesaje de suflet și au difuzat cântece patriotice.

            Ceremonia oficială a debutat cu o rugăciune de binecuvântare, rostită de preotul Traian Dobrată, și un discurs emoționant din partea directorului liceului, prof. Bianca Fernea, care a subliniat semnificația Zilei Naționale a României și a evidențiat importanța păstrării valorilor naționale și a respectului față de sacrificiile făcute de înaintași.

            Intonarea imnului  „Deșteaptă-te, române!”, realizată cu sensibilitate de eleva Alexia Răduți din clasa a VI-a C, a deschis momentul solemn, accentuând atmosfera de respect și patriotism.

            Prin intermediul prezentării PowerPoint „Arc peste timp – 1 Decembrie 1918” și al Concursului Kahoot! – „Marea Unire”, elevii liceului nostru au îmbinat educația cu distracția într-un format modern și captivant, care le-a permis să-și testeze cunoștințele teoretice, să se bucure de competiție și să colaboreze în spirit de echipă. Reușita activității a fost garantată de bucuria și entuziasmul participanților, care au transformat momentul într-o experiență memorabilă.

            Activitățile au continuat cu un recital de poezie încărcat de emoție, dedicat Zilei Naționale a României, în care tinerii au dat glas iubirii pentru limba română și sufletul românesc, transformând versurile în adevărate declarații de patriotism și mândrie națională. Au recitat elevii:

Viorica Șandro (clasa a X-a A) – „România, țara mea”
Ana Maria Groza (clasa a VII-a A) – „Scumpă Țară Românească”, de George Coșbuc
Maia Ardelean (clasa a VIII-a C) – „În limba ta”, de Grigore Vieru
Sidonia Vîrșag (clasa a XII-a A) – „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, de Mihai Eminescu
Adonis Ciarnău și Rareș Ștef (clasa a XII-a A) – „Avem o țară sfântă”, de Radu Gyr.

            Momentul s-a desfășurat sub coordonarea doamnei profesoare de limba română Paula Mureșan și cu implicarea elevului Dragoș Bogdan Ardelean, președinte al Consiliului elevilor liceului nostru, care de această dată a îndeplinit rolul de moderator.

            Din lumea poeziei, am pătruns în lumea plină de viață a jocului popular românesc și a costumului tradițional, prin intermediul Ansamblului de dansuri populare al Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, condus cu pasiune de prof. Ciprian Dinicu. Împreună cu Ansamblul „Crișana”, dansatorii au captivat inimile elevilor și profesorilor printr-o suită de dansuri tradiționale românești deosebit de frumoase, care au adus în prim-plan nu doar autenticitatea și frumusețea culturii noastre, ci și mândria de a purta cu onoare costumul tradițional românesc, ce reprezintă esența identității și spiritului național.

            Festivitățile s-au încheiat cu un mesaj plin de emoție din partea doamnei director adjunct, prof. Rodica Mureșan, care subliniat importanța cinstirii Zilei Naționale și a mulțumit tuturor participanților pentru implicarea și entuziasmul de care au dat dovadă pe parcursul desfășurării activităților.

            Activitățile au fost organizate sub coordonarea Consilierului educativ, prof. Natalia Hoduț, și a prof. Iulia-Maria Tănescu, cu participarea cadrelor didactice din catedrele de Socio-Umane și Limba și Literatura Română, a Bibliotecii și a informaticianului școlii. De asemenea, aceste activități au beneficiat de susținerea prof. Alexandra Pantiș și de implicarea Consiliului Școlar al Elevilor, coordonat de prof. Emanuela Țiț și prof. Nicoleta Țâmpu.

            Preșcolarii, împreună cu doamnele educatoare, și elevii din ciclul primar, coordonați de doamnele învățătoare, au sărbătorit și ei Ziua Națională a României, desfășurând activități adecvate vârstei lor: desene frumos realizate sau proiectele tematice. Elevii clasei a II-a C au au vizitat, de pildă, Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”.

            Mulțumire și recunoștință deplină pentru toate!

La mulți ani, România!

La mulți ani, dragi români!

„România, țara mea

Tot ce am mai scump pe lume,

România, țara mea,

Cu iubire îți spun iar:

Darul scump, din vechi strămoși

Eu, azi, îl primesc cu drag.

Tradiția, portul și credința,

Eu pe toate le slujesc,

Cu mândrie, demnitate

Acestea le-mpărtășesc.

Jocul nostru legănat

De ieri, de azi, de mâine,

Îți promit, îl promovez,

Tradiția o păstrez!

În costumul popular,

Cu mândrie, în brâu port

Tricolorul croșetat,

Ce de tine îmi e dat.

Elementul unitar,

Credința în Dumnezeu,

O respect cu demnitate

Și promit să nu o las.

Prin aceste elemente,

România, tu mă faci

Să fiu eu, să înfloresc

Și prin tine, eu trăiesc”.

                           (Șandro Viorica, X A – creație proprie; prof. coord. Danciu Mihaela)

„Evenimentul desfășurat cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României mi s-a părut o idee inedită, dovadă de patriotism, deoarece fiecare persoană trebuie să-și cunoască istoria pentru a fi pregătită de viitor.

România este o țară cu o istorie bogată, iar fenomenul Unirii a fost un proces complicat, care a rezultat ceea ce suntem astăzi.

Acest eveniment, ce a presupus informarea noastră, a elevilor, prin activități interactive, a fost un mod bun de a omagia eroii care au contribuit la acest fapt istoric măreț şi de a ne reactualiza informațiile prin jocuri şi prezentări.

Ne simțim mândri să fim urmaşii unor persoane dornice de evoluție şi cetățeni ai unei țări cu o istorie de aur!”

                                                                                                          (Mal Elena, X B)

„Evenimentul a debutat printr-o rugăciune coordonată de părintele Traian Dobrată și a continuat prin rostirea a câteva cuvinte de către doamna director al liceului, Bianca Fernea, care ne-a vorbit despre desfășurarea evenimentului și despre semnificația acestuia. Mai apoi, în calitate de organizatoare a evenimentului, doamna profesor de istorie Iulia Tănescu ne-a oferit niște detalii despre eveniment și ne-a explicat semnificația lui și importanța celebrării Zilei Naționale. După aceea, elevii liceului au recitat niște poezii patriotice, urmate de participarea la un joc Kahoot! despre data de 1 Decembrie 1918, joc care a fost extrem de distractiv și interactiv. În continuare, am vizionat un moment artistic de dans popular și am ajuns încet la finalul evenimentului, care a fost unul cu o semnificație majoră și a demonstrat devotamentul nostru pentru țară.”

                                                                                                   (Kiss Rebeca, XII A)

„Unirea de la 1 Decembrie 1918 a reprezentat împlinirea vechilor speranțe ale tuturor românilor. După sute de ani de trădări, revolte, opresiuni și vieți pierdute, Marile Puteri se află acum în fața faptului împlinit: cele trei Principate sunt în sfârșit un singur stat, conduse de un singur rege. Neamul care a fost divizat în scopul dorințelor de a controla „Grădină Maicii Domnului” este acum unit sub același destin făurit din dorințele românești de peste veacuri.

Prin această Sfântă Unire, românii au reușit să se afirme și să își arate lor și întregii lumi că propriul destin le aparține. Aceștia au avut astfel ocazia de a pune bazele statului lor mult dorit, de a așeza România pe drumul ei spre viitor.”

                                                                                             (Adonis Ciarnău, XII A)

Prof. Iulia-Maria Tănescu