Selectează o Pagină

Începutul lunii decembrie a debutat pentru elevii din clasele a VII-a și a VIII-a cu o serie de activități informativ-preventive, desfășurate de Inspectoratul de Poliție Județean Bihor – Biroul Siguranță Școlară și de Poliția Municipiului Oradea – Biroul Poliției de Proximitate, în baza Campaniei pentru creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar – Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția!.

În cadrul activităților desfășurate de domnul Subcomisar Adrian Ardelean, doamna Subcomisar Crina Țicle-Roman, domnul Inspector principal Ștefan Ghinea, domnul A.S.P. Cristian Gale și doamna A.P. Delia Onuț, au fost prezentate cauzele și implicațiile fenomenului de bullying și cyberbullying asupra dezvoltării psihice a minorilor. Discuțiile interactive au antrenat elevii în recunoașterea manifestărilor concrete ale violenței fizice și ale violenței din spațiul virtual. Totodată, aceștia au fost învățați să reacționeze atât față de agresor, cât și în favoarea victimei prin sprijinirea integrării în grup, prin manifestarea curajului de a denunța agresorul, solicitând ajutor familiei, profesorilor sau polițiștilor și povestind despre eventualele agresiuni fizice ori despre presiunile psihosociale apărute.

Prin explicarea unor prevederi ale Codului Penal aplicabile în cazul apariției actelor grave de violență la care elevii ar putea fi victime sau martori, le-au fost prezentate acestora modalități concrete de evitare a violenței. Cum fenomenul de bullying a început să fie interpretat în diferite moduri, reprezentanții I.P.J. Bihor și ai Poliției de Proximitate i-au învățat pe elevi să se raporteze în mod corect la noțiunea de violență, atât la cea din viața de zi cu zi (bullying), cât și la cea din mediul virtual (cyberbullying). De asemenea, tinerii au fost informați cu privire la răspunderea contravențională și penală a minorilor, cu scopul de a conștientiza repercusiunile faptelor săvârșite în timpul liber și în timpul programului școlar. În acest context, s-a atras atenția asupra capcanelor reprezentate de provocările lansate în mediul virtual, adică asupra „jocurilor” extrem de periculoase ce provoacă victime, uneori chiar tragedii în rândul elevilor.

Nu a fost neglijat nici subiectul substanțelor psihoactive și al drogurilor, prezentându-se aspecte referitoare la prevenirea și reducerea riscurilor asociate consumului de substanțe interzise, ce atrag comportamentele violente și pun viața în pericol.

Aceste activități desfășurate la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea au avut drept scop prevenirea violenței în mediul școlar, respectiv a comportamentelor de bullying și cyberbullying, creșterea gradului de informare a elevilor minori și a cadrelor didactice cu privire la efectele negative ale acestor fenomene ce frământă tot mai mult tinerii de azi, prevenirea consumului de substanțe interzise și prevenirea tragediilor cauzate de provocările din spațiul virtual.

Le mulțumim, pe această cale, reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Bihor – Biroul Siguranță Școlară, reprezentanților Poliției Municipiului Oradea – Biroul Poliției de Proximitate, doamnei director Bianca Fernea, doamnei director adjunct Rodica Mureșan, doamnelor educatoare, doamnelor învățătoare, domnilor diriginți și profesori care se implică zilnic în păstrarea unui mediu sigur pentru dezvoltarea tuturor preșcolarilor și elevilor noștri.

Prof. Ioana Sarca,

Responsabil

al Comisiei pentru prevenirea şi eliminarea violenţei, a faptelor de corupție și discriminării în mediul școlar și promovarea interculturalității