În perioada 3-7 martie 2025, doamnele profesoare Ioana Ciupleu și Claudia Belea au participat la un curs Erasmus în capitala Cehiei, Praga. Tematica acestui curs interdisciplinar a oferit participanților informații și abilități pentru folosirea anumitor instrumente digitale de predare, a îmbinat colaborarea în echipă cu schimbul de idei și experiență, pentru planificarea și organizarea cât mai eficientă a activității didactice.
Cursul a îmbinat principiile tehnicii learning by doing cu exemple practice și activități colaborative și de reflexie personală în egală măsură. Astfel, s-a discutat despre abilitățile necesare în secolul XXI, despre utilizarea jocurilor și a strategiilor specifice acestora pentru creșterea eficienței activităților de predare-învățare, despre cum se poate încuraja dezvoltarea gândirii critice și creative prin intermediul jocurilor, despre învățarea activă prin activități în aer liber, folosind codurile QR și despre metoda Flipped Classroom.
De asemenea, cadrele didactice participante au discutat despre metode eficiente de planificare a activităților de predare și evaluare, folosind instrumente digitale precum prezentările, site-urile web și Inteligența Artificială. Metodele și tehnicile învățate sunt centrate pe elev și încurajează descoperirea de soluții pentru probleme reale din viața cotidiană. S-a pus accent și pe modalitățile de creștere a motivației pentru învățare, încurajarea participării active a elevilor în actul educațional și pe sprijinirea creșterii încrederii elevilor în capacitatea lor de învățare și dezvoltare intelectuală și personală.
Schimbul de experiență între participanți a fost de asemenea foarte interesant și benefic.
Pe lângă experiența cursului Going Digital in an Innovative Classroom, cadrele didactice s-au bucurat și de experiența descoperirii unui oraș european plin de istorie și de cultură valoroasă, de superba capitală a Cehiei – Praga.
Prof. Ioana Ciupleu
Prof. înv. primar Claudia Belea