Selectează o Pagină

OLIMPIADA DE RELIGIE

 

Cultele Romano Catolic-limba română și Greco-Catolic,

clasele V-XII,

 

Colegii/Licee teologice catolice și greco-catolice,

clasele IX-XII

Program comisie

Program elevi

Harta turistică a orașului Oradea

Programul Olimpiadei de Religie – Cultele Romano-Catolic – limba română și Greco-Catolic

În acest an școlar, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea are onoarea de a găzdui
Etapa Națională a Olimpiadei de Religie – Cultele Romano-Catolic – limba română și Greco-Catolic, clasele V-XII, Colegii/ Licee teologice catolice și greco-catolice, clasele IX-XII, la care vor participa 165 de elevi calificați din 17 județe – Alba, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoșani, Braşov, Cluj, Galaţi, Iaşi, Maramureş, Neamţ, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Timiş, Vaslui, Vrancea – și din Municipiul București, profesorii însoțitori ai acestora și membrii Comisiei centrale.

Programul Olimpiadei de Religie – Cultele Romano-Catolic – limba română și Greco-Catolic, clasele V-XII, Colegii/ Licee teologice catolice și greco-catolice, clasele IX-XII, desfășurate în perioada 18-23 aprilie 2023, cuprinde o serie de activități menite să contribuie la formarea spirituală și culturală a tinerelor generații, desfășurate cu sprijinul financiar al Guvernului României, prin Ministerul Educației reprezentat de Inspectoratul Școlar Județean Bihor, cu sprijinul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, precum și al partenerilor, respectiv sponsorilor.

Marți, 18 aprilie 2023, sunt așteptați la Oradea membrii Comisiei centrale, care vor participa la Sfânta Liturghie oficiată la Biserica Seminarului Teologic Greco-Catolic și vor lucra, timp de două zile, la elaborarea subiectelor pentru olimpiadă. 

Miercuri, 19 aprilie 2023, începând cu ora 17:00, va avea loc Deschiderea festivă a Olimpiadei de Religie – Cultele Romano-Catolic – limba română și Greco-Catolic, clasele V-XII, Colegii/ Licee teologice catolice și greco-catolice, clasele IX-XII, la Filarmonica de Stat Oradea.
Printre cei care vor lua cuvântul în cadrul evenimentului se vor număra: domnul Cătălin Pîslaru – inspector general din Ministerul Educației, domnul Horea Abrudan – inspector școlar general al IȘJ Bihor, un reprezentant al Prefecturii Județului Bihor, un reprezentant al Consiliului Județean Bihor, doamna Antonia Nica – viceprimarul Municipiului Oradea, Preasfinția Sa Virgil Bercea – episcopul greco-catolic de Oradea.
La conturarea programului artistic al Deschiderii festive, prezentat de Loredana Corchiș, vor contribui:

  •  Corul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”;
  • Cvartetul Espressione;
  •  interpreta Anda Cristea;
  •  o echipă de gimnastică ritmică a LPS Bihorul;

 Ansamblul folcloric de copii și tineret „Florile Bihorului” de la Palatul Copiilor Oradea.
Joi, 20 aprilie 2023, la ora 8:00, Preasfinția Sa Virgil Bercea va oficia Sfânta Liturghie în Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae”.
La ora 9:00, elevii calificați la Etapa Națională a Olimpiadei de Religie – Cultele Romano-Catolic – limba română și Greco-Catolic, clasele V-XII, Colegii/ Licee teologice catolice și greco-catolice, clasele IX-XII vor participa la proba scrisă. Le urăm mult succes! 
După-amiaza, în intervalul 16:00-19:00, elevii și profesorii însoțitori vor vizita diferite obiective de interes turistic din Municipiul Oradea.
La ora 19:00, în Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae”, va începe Conferința „Liceeni odinioară în Mica Romă”, a teologului, traducătorului, eseistului și poetului Cristian Bădiliță. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Din informațiile postate pe contul de Facebook al lui Cristian Bădiliță, aflăm următoarele: „Săptămîna viitoare, la Oradea, va avea loc Olimpiada Națională de Religie, romano-catolică și greco-catolică. Episcopul Virgil Bercea m-a invitat să le vorbesc participanților joi, 20 aprilie, ora 19, în catedrala Sfîntul Nicolae. Am ales ca temă «Liceeni odinioară în Mica Romă». […] Cu acest prilej, vă anunț că romanele lui Agârbiceanu, «Licean… odinioară» și «Strigoiul» au fost reeditate la Editura Vremea. Primul e o genială reconstituire a atmosferei Școlilor Blajului la apogeu; al doilea e cîntecul de lebădă al marelui scriitor, o engramă a satului românesc din Ardeal, înainte de a fi spulberat de comuniști. Ambele ediții sînt îngrijite de prof. Ilie Rad, cel mai bun cunoscător al operei lui Agârbiceanu. «Strigoiul» de la Vremea e și prima ediție necenzurată.”.

Vineri, 21 aprilie 2023, elevii și profesorii lor însoțitori vor vizita diferite obiective din zona Beiușului. 
În intervalul 16:00-17:00, în urma finalizării evaluării lucrărilor, vor fi afișate rezultatele obținute de elevi înainte de contestații.

Sâmbătă, 22 aprilie 2023, la ora 8:30, se vor afișa rezultatele finale ale olimpiadei, în urma soluționării contestațiilor. 

După Sfânta Liturghie ce va începe la ora 9:30, va avea loc Festivitatea de premiere, organizată în Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae”.
Seara, între orele 19:00 și 20:00, Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae” va găzdui un deosebit CONCERT CORAL de muzică sacră, organizat cu binecuvântarea Preasfinției Sale, Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, un eveniment închinat Săptămânii Luminate.
Printre formațiile corale care vor glorifica Învierea Mântuitorului se regăsesc:

  •  Corul Preoților din Eparhia de Oradea, dirijor: Radu Mureșan;
  •  Corul Filarmonicii de Stat, dirijor: Rodica Trandafir;
  •  Corul Buna Vestire – Francisc Hubic, dirijor: Radu Mureșan;

Grupul vocal Acapella, dirijor: George Miron.
Duminică, 23 aprilie 2023, plecarea spre casă a elevilor, a profesorilor însoțitori și a membrilor Comisiei centrale va constitui închiderea programului Etapei Naționale a Olimpiadei de Religie – Cultele Romano-Catolic – limba română și Greco-Catolic, clasele V-XII, Colegii/ Licee teologice catolice și greco-catolice, clasele IX-XII,
un eveniment deosebit de important pentru întreaga noastră comunitate, pentru Municipiul Oradea și,
nu în ultimul rând, pentru județul Bihor.

Ajunși la Oradea, membrii Comisiei centrale pentru elaborarea subiectelor Etapei Naționale a Olimpiadei de Religie Catolică s-au reunit la Biserica Seminarului Teologic Greco-Catolic pentru a participa la Sfânta Liturghie, oficiată de către părintele Alexandru Buzalic, împreună cu părinții profesori ai Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”.

Sursa foto: Eugen Ivut

Cei 165 de elevi calificați la Etapa Națională a Olimpiadei de Religie Catolică și profesorii însoțitori ai acestora ajung astăzi în Municipiul Oradea pentru a se pregăti pentru proba scrisă pe care o vor susține mâine la Liceul Greco Catolic Iuliu Maniu Oradea.

Îi întâmpinăm cu drag și le urăm mult succes!

Sursa foto: fototeca școlii și Eugen Ivut

Deschiderea festivă a Olimpiadei de Religie – Cultele Romano-Catolic – limba română și Greco-Catolic, clasele V-XII, Colegii/ Licee teologice catolice și greco-catolice, clasele IX-XII, la Filarmonica de Stat Oradea , a debutat cu „Hristos a Înviat!” și cu intonarea imnului de stat al României.

Bucuria Învierii Mântuitorului

Susținerea probei scrise a Olimpiadei Naționale de Religie Catolică

Ne așteaptă o zi plină de emoții!

Elevii calificați la Etapa Națională a Olimpiadei de Religie Catolică și profesorii lor s-au strâns în Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae” pentru a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-Catolic de Oradea, împreună cu un sobor de preoți.

Începând cu ora 9:00, elevii vor intra în sălile de examen pentru susținerea probei scrise.

Mult succes tuturor!

Sursa foto: fototeca școlii și Eugen Ivut

Conferința „Liceeni odinioară în Mica Romă”

Ne întâlnim la ora 19:00
în Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae”, la Conferința „Liceeni odinioară în Mica Romă”, susținută de Cristian Bădiliță, teolog, traducător, eseist și poet, apropiat al bisericii noastre!
Această conferință este organizată de Episcopia Greco-Catolică de Oradea și este dedicată, în primul rând, tinerilor care au venit în Oradea pentru a participa la Etapa Națională a Olimpiadei de Religie Catolică, organizată la Liceul Greco Catolic Iuliu Maniu Oradea .
Intrarea este liberă!

Elevii olimpici la pas prin centrul istoric al orașului Art Nouveau

Istoria Municipiului Oradea și ziua senină de joi i-au însoțit pe cei 165 de elevi calificați la Etapa Națională a Olimpiadei de Religie Catolică într-o călătorie spre descoperirea frumosului din centrul vechi al orașului Art Nouveau de pe malul Crișului Repede.

Le mulțumim domnilor Constantin Demeter și Raul Bochiș, care ne-au ghidat, dezvăluindu-ne tainele fiecărui colțișor orădean!

Cristian Bădiliță și Conferința „Liceeni odinioară în Mica Romă”

Conferința „Liceeni odinioară în Mica Romă”, organizată de Episcopia Greco-Catolică de Oradea , a umplut Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae” cu oameni dornici de a-l asculta pe Cristian Bădiliță, un iscusit orator, al cărui discurs impresionează de fiecare dată.
Sursa foto: fototeca școlii și Eugen Ivut

Presa Internațională vorbește despre Olimpiada de Religie Catolică

Ecoul organizării Etapei Naționale a Olimpiadei de Religie Catolică la Liceul Greco Catolic Iuliu Maniu Oradea a răsunat în presa internațională,      într-un articol postat de o agenție de știri religioase a Conferinței Episcopale Italiene:

https://www.agensir.it/quotidiano/2023/4/20/romania-a-oradea-165-allievi-partecipano-allolimpiade-nazionale-di-religione-cattolica/?fbclid=IwAR1vz_zxEChYNlrF9jfnVsW_aJCM6wkK45QugQ-zOanwdxelaNB7muf162I

Elevii olimpici descoperă frumusețea județului Bihor

Excursia de azi în zona Beiușului le-a dezvăluit elevilor care au participat la Etapa Națională a Olimpiadei de Religie Catolică un ținut de poveste.
Turiștii noștri au trecut pe la:
Cu toții s-au întors în Oradea plini de voie bună, iar orașul cireșilor japonezi și al lalelelor înflorite i-a primit cu brațele deschise! 
Sursa foto: fototeca liceului și Eugen Ivut

Festivitatea de premiere

Vă așteptăm cu mare drag la Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae” din Oradea, pentru a participa la Sfânta Liturghie, începând cu ora 9:30, și la Festivitatea de premiere a Olimpiadei Naționale de Religie Catolică, fixată la ora 11:00!

Sfânta Liturghie oficiată înaintea începerii Festivității de premiere a Olimpiadei Naționale de Religie Catolică

Festivitatea de premiere a elevilor care au participat la Etapa Națională a Olimpiadei de Religie Catolică