Selectează o Pagină
Ziua Culturii Naționale este un eveniment deosebit care loc în fiecare an în 15 ianuarie, zi în care celebrăm cultura românească. Alegerea acestei zile nu este o coincidență deoarece reprezintă data de naștere a poetului național, Mihai Eminescu.

Pentru a comemora ziua de naștere a poetului și a celebra cultura românească, clasa a V-a A împreună cu doamnele profesoare Haș Emilia și Mureșan Paula s-au întâlnit în frumoasa bibliotecă a Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” pentru o activitate de poezie bilingvă.

Doamnele profesoare au selectat câteva poeme eminesciene cum ar fi „Somnoroase păsărele”, „La mijloc de codru” și „Peste vârfuri”, iar copiii le-au citit în limba română și în limba engleză. Aceștia au descoperit frumusețea poeziilor lui Mihai Eminescu și într-o limbă de circulație internațională, limba engleză. Au aflat că sensibilitatea poetului poate fi regăsită în poezie nu numai în limba română, dar și în limba engleză, selectând cu entuziasm strofele preferate.

Făcând o paralelă între poeziile originale și cele traduse, elevii au observat unele cuvinte precum „luminiș” sau „codru” care nu au putut fi traduse cuvânt cu cuvânt în limba străină, acestea fiind adaptate. Aceștia au fost încântați că au putut să identifice echivalentul lor în limba engleză, astfel înțelegând ideile poetice în ambele limbi.

Pornind de la niște cerințe, copiii au evidențiat cuvinte cheie și au extras ideea principală a strofelor atât în limba română, cât și în limba engleză, fiind impresionați de propria capacitate de a trasa astfel de paralele. Doamnele profesoare au admirat munca depusă și interesul acordat activității, elevii fiind foarte dedicați, participând cu mult interes și punând multe întrebări.

La sfârșitul activității, copiii și-au exprimat bucuria pentru ora petrecută împreună în bibliotecă, întrebând imediat când va avea loc următoarea întâlnire, în această formulă. Doamnele profesoare au colaborat foarte bine, completându-se armonios una pe cealaltă și plănuiesc pe viitor alte asemenea activități împreună.

Elevii au părăsit bibliotecă menționând că lor „chiar le-a plăcut activitatea aceasta” și discutând în continuare despre ora minunată petrecută în bibliotecă.

 

Autor: prof. Paula Mureșan